Läges- och rörelseenergi i lodräta cirkelbanor
I uppgift a beräknar jag hastigheten i punkt B genom att jag vet att lägesenergin i A är ekvivalent med rörelseenergin i B (eftersom den totala energin bevaras och det finns ingen lägesenergi i punkt B). När jag sedan ska räkna ut normalkraften i punkt C behöver jag ju veta hastigheten även där. Jag vet att lägesenergin i A är densamma som rörelseenergin+lägesenergin i C, dvs. Wa=Wc. Alltså borde jag ju därmed kunna lösa ut v genom att ta roten ur: (2Wc-mg*0,2)/0,050. Men jag får fel svar så vad för jag för fel?
I punkten B ska man anta att bilen just påbörjat sin cirkelrörelse. Till normalkraften (N) adderas då också centripetalkraften och vi skriver:
Ja jag gjorde så efter att jag löst ut hastigheten i B. Men det är i punkt C jag inte förstår hur jag ska få fram hastigheten.
I punkten C är det centrifugal-kraften och tyngdkraften som precis ska balansera varandra.
Åsså tappar bilen hastighet från punkten B till punkten C
Ja då får jag svaret på uppgift b dvs den minsta hastigheten bilen kan ha i C. Men för att få fram den ”riktiga” hastigheten (i uppgift a i punkt C) borde jag ju kunna lösa det som ovan. Jag förstår nämligen inte facit:
Affe Jkpg skrev:I punkten C är det centrifugal-kraften och tyngdkraften som precis ska balansera varandra.
Åsså tappar bilen hastighet från punkten B till punkten C
Annars kan man bara resonera utifrån att: