12 svar
38 visningar
Dr.scofield behöver inte mer hjälp
Dr.scofield 61
Postad: 16 nov 13:42

Laddningar

Hej! Jag har länge varit förvirrad över en sak. Om vi har en negativt laddad partikel, så pekar fältlinjerna omkring den intill partikeln. Ifall vi placerar en positiv testladdning q+, kommer den att gå MED fältlinjerna. 

Då undrar jag...

Är det för att testladdningen attraherats till den negativa laddningen? Eller är det för att den vill minska sin potential genom att gå MED fältlinjerna så att attraktionen inte är det som spelar roll här?

 

(Ifall förklaring 2 är det som stämmer så undrar jag även: Kommer testladdningen i så fall gå MED fältlinjerna oavsett om den är qeller q-?) 

 

Tacksam för hjälp! 

Jag förstår inte din fråga. Kan du beskriva något exempel på vad det är du inte förstår?

D4NIEL 2964
Postad: 16 nov 14:56

Den "testpartikel" man använder är en positiv enhets-laddning. Riktningen på fältet anger den riktning fältet vill dra den positiva testladdningen. Du får aldrig använda en negativ testladdning för att bestämma riktning eller fältstyrka.

När jag läser ditt inlägg undrar jag om du blandar ihop testladdning med laddningen som genererar fältet. Kanske kan du som Magnus säger ge ett tydligare exempel på vad du menar`?

Dr.scofield 61
Postad: 16 nov 15:07

När du säger "Du får aldrig använda en negativ testladdning för att bestämma riktning eller fältstyrka." uppfattar jag att detta är för att fältlinjerna alltid ska peka inåt, dvs intill den negativa laddningen alltså dit den elektriska fältstyrkan vill dra "q+" för att visa attraktionskraften.

Så detta är alltså på grund av attraktionskraften mellan q+ och den negativa partikeln, inte att q+ vill gå med fältlinjerna oavsett om den var positiv eller negativ för att minska sin potential? 

Om min fråga fortfarande är oklar kommer jag gärna upp med ett exempel. :) 

D4NIEL 2964
Postad: 16 nov 15:18 Redigerad: 16 nov 15:21

Källan till E-fältet är laddningsfördelningar. Fältet beskriver storlek och riktning på den kraft som verkar på en positivt laddad testpartikel med laddningen q+=1Cq^+=1\mathrm{C}.

En positivt laddad partikel vill alltid gå med fältlinjerna (man kan se det som att den vill sänka sin potential).

Den här delmeningen är förvirrande i ditt resonemang:

"inte att q+ vill gå med fältlinjerna oavsett om den var positiv eller negativ för att minska sin potential? "

Jag uppfattar det som att du med q+q^{+} menar den positiva testpartikeln. Den får inte plötsligt bli negativ.

Dr.scofield 61
Postad: 16 nov 15:24

"En positivt laddad partikel vill alltid gå med fältlinjerna (man kan se det som att den vill sänka sin potential)." 

Om vi då antar att vi har en positivt laddad partikel, exempelvis en proton, vad hade hänt med våran testladdning q+ i detta fall? Gäller det även här att den går med fältlinjerna dvs in mot protonen för att sänka sin potential, eller är det de repellerande krafterna som verkar och stöter bort testladdningen i fältlinjetnas motsatta håll => dess potential ökar?

D4NIEL 2964
Postad: 16 nov 15:33

Fältlinjerna runt en proton pekar bort från protonen.

En positiv testladdning kommer därför tryckas bort från protonen, i riktning med fältlinjerna. Den sänker sin potential då den flyttas längre bort från protonen.

Dr.scofield 61
Postad: 16 nov 15:39

Ahaaa!! Testladdningar som negativa är helt irrelevanta alltså? Man kan inte ha "q-" som exempel? 

Annars hänger jag med nu! Testladdningen q+ både följer med fältlinjerna och påverkas av attraktions/replusionskrafterna. Och i båda fallen är testladdningen positiv, därför funderar jag fortfarande vad som hade hänt om den var negativ. 😅

D4NIEL 2964
Postad: 16 nov 15:43 Redigerad: 16 nov 15:47

Du får du såklart gärna fundera över vad som händer om man lägger in en partikel med laddningen e-=-1.6022·10-19Ce^{-}=-1.6022\cdot 10^{-19}\mathrm{C} (till exempel en elektron).

Den negativa partikeln e-e^- kommer då vilja röra sig MOT fältlinjerna, i det här fallet IN mot protonen (attraheras av protonen).

Men! Du ska helst inte kalla det "testladdning" eftersom en testladdning per definition alltid har laddningen q+=+1Cq^+=+1\mathrm{C}

Dr.scofield 61
Postad: 16 nov 15:48

Sammanfattningsvis är det alltså de attraherade och repellerande krafterna som är intressanta, jag förstår! Här är en uppgift med negativa laddningar som fick mig att bli förvirrad: 

I detta fall är det påstående D som stämmer eftersom elektronens potential ökar då det utförs ett arbete som tvingar den "övervinna" de repellerande krafterna och ökar dess potential, trots att den går MED fältlinjerna (något som sänker dess potential)? 

D4NIEL 2964
Postad: 16 nov 15:51 Redigerad: 16 nov 15:51

Elektronen ökar sin potential när den går med fältet. Det beror på att elektronen har en negativ laddning.

Hade det istället varit en proton (positiv laddning) hade den sänkt sin potential när den går med fältet.

Alltså

  • Positiva partiklar MINSKAR sin potential (elektriska energi) när de rör sig med fältet.
  • Negativa partiklar ÖKAR sin potential (elektriska energi) när de rör sig med fältet.
Dr.scofield 61
Postad: 16 nov 15:53

Tusen tack!!!!! 💪🏼💪🏼

Dr.scofield 61
Postad: 16 nov 16:09

När vi vet om testladdningen är positiv eller negativ vet jag nu att det du nämnde sist är det som gäller. Men i en sådan uppgift är det enbart en punkt S utan en testladdning. Är det NU som vi kan konstatera att att dess potential ökar om den ska upp mot pluspolen (MOT fältlinjerna) och minska om den ska ner mot minuspolen (MED fältlinjerna)? 

Svara
Close