Laddning i ett elektriskt fält
Hej! Jag har lite problem med följande uppgift, jag tror att jag räknat korrekt men blir fundersam över att jag inte använt mig av en given variabel, nämligen längden på snöret. I mitt huvud resonerar jag som att det inte spelar någon roll hur långt snöret är, eftersom samma kraft kommer att påverka laddningen i sidled ändå, samt att tyngdkraften också kommer att vara densamma. Facit är bristfälligt då det inte står något tydligt svar, endast en skiss av hur situationen ser ut fås.
Jag undrar alltså, är det korrekt uträknat eller har jag tänkt helt fel? Går det göra på något annat sätt där man inkluderar snörets längd? Det gäller uppg 10. Första bilden är en bild från facit, så det ges inte mer än skissen på hur kulan hänger. Jag förstår att FR kommer att motsvara den kraft som kulan påverkar snöret med, men hur det blir relevant vet jag inte.
Du har gjort och tänkt rätt.
En kommentar skulle vara: Om du tittar på figuren som anges i facit ser du hur du bör rita för att vara helt korrekt. Den resultanten du ritat ska egentligen peka snett nedåt (som du själv skriver) och en kraft från tråden ska vara lika stor men motriktad denna, låt oss kalla den . En korrekt figur skulle alltså ha tyngdkraft och elektrisk kraft utgående från kulan och en kraft från tråden snett upp till vänster.
Trådens längd är irrelevant för det som söks i frågan. Det är vanligt att överflödig information ges för att vilseleda eller för att frågan egentligen var en del av en större fråga. Exempelvis skulle du kunna använda trådens längd för att räkna hur nära plattan kulan kommer, som en b)-fråga.