3 svar
1214 visningar
Filip Eriksson MP16 5 – Fd. Medlem
Postad: 30 mar 2017 17:43

Labortationsrapport Redox

Hej Pluggakuten!
Det är så att jag skall skriva en laborationsrapport på en Redox laboration vi gjorde för ett tag sedan och jag känner inte riktigt att jag har fattat allt till 100%. Om någon skulle kunna hjälpa till hade det varit toppen :)

(Värt att veta kan också vara att jag var sjuk då laborationen gjordes så att jag vet inte exakt vad som händer osv...)

Såhär lyder rapportdelen på vår laboration:

Laborationsrapporten ska innehålla reaktionerna mellan metallerna och lösningarna. Motivera händelserna utifrån elektrokemiska spänningsserien.

Bakgrunden ska innehålla kort information om vad reduktion/oxidation är samt vad den elektrokemiska spänningsserien visar. I resultatdelen redovisas era observationer och i diskussionsdelen analyseras/diskuteras observationerna. De kemiska reaktionerna ska anges i diskussionsdelen som en del av analysen av observationerna.

I labborationen hade vi:
0,1 M Kopparsulfat, CuSO4, Cu2+

0,1 M Järn(III)nitrat, Fe(NO3)3, Fe3+

0,1 M Silvernitrat, AgNO3, Ag+

Dessa fick reagera med:

Kopparnubb

Silvertråd

Järntråd

En del utav dem kommer inte reagera med vissa, typ Ag+ och Ag... 

Tacksam för svar :)
Allt kan verkligen hjälpa :)
//Filip

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 30 mar 2017 22:32

Börja med att läsaom ädelmetaller, oädla metaller och elektrokemiska spänningsserien. Återkom sedan med mer specifika frågor, om du har några.

Filip Eriksson MP16 5 – Fd. Medlem
Postad: 31 mar 2017 15:46

Jo, jag har redan läst om Ädelmetaller, oädla metaller och den elektrokemiska spänningsserien och förstår vad dem innebär. Men känner inte riktigt att jag vet varför dem reagerar med varandra. Cu och Ag+ reagerar tillsammans och bildar Cu(No3)2 + 2 Ag å andra sidan när Cu (s) och Fe3+ (aq) blandas, sker det ingen reaktion. Jag fick det förklarat till mig som att om exempelvis Koppar (s) placeras i en lösning av Silvernitrat sker det en reaktion och det bildas Cu(No3)2 + 2 Ag. Men om Silver (s) placeras i en lösning av kopparnitrat då sker det ingen reaktion, på grund av att silver är mera ädelt än koppar som finns i lösningen. 
Så att om själva "beståndsdelen" i lösningen är Ex: Cu2+ och det den ska reagera med är silver, sker ingen reaktion eftersom att silver är mer elektronegativt och vill ha kvar sina elektroner mer än vad koppar vill ta dem?
Därför sker det ingen reaktion mellan dem två. Eller har jag fel?

Kanske blev det lite rörigt, hoppas att någon förstår ändå :)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 mar 2017 16:08

Pricka in samtliga inblandade metaller/joner i den elektrokemiska spänningsserien. Då bör det bli ganska uppenbart vilka kombinationer som kommer att reagera eller inte - den ädlare av metallerna "vill" vara i metallform, och den mer oädla metallen "vill" vara en jon.

Svara
Close