Laboration system i naturen
Jag ska göra en studie om ett ”system i naturen” och skriva en rapport. Jag vill skriva om kolbottnar (kvarlämningar efter kolmilor) eftersom naturen ofta förändras där kolmilan varit och marken förändras. Tycker sånt är intressant om sveriges historia kring stål- och träindustrin. Är det sak jag kan skriva om, är det liksom ett ”system i naturen”, hur marken återhämtar sig och ändras. Exempel man kan skriva om som läraren har givit oss är t.ex. studera myror eller andra insekter, eller om mossa verkligen växer mer på norra sidan av trädstammar.
Jag har också varit ute i skogen och hittat såna kolbottnar samt tagit bilder och så, där jag bor finns de lite överallt, så jag kan studera de mer, men jag vet inte riktigt hur jag ska lägga fram det liksom. Uppskattar hjälp, tack!
Låter som en jättebra idé! Det borde vara ganska enkelt att analysera också, du skulle t.ex. kunna jämföra miljön vid kolbotten och sedan hur miljön ändras på olika avstånd från den. "System i naturen" kan nog betyda olika saker, men i ditt fall är väl systemet ett ekosystem och hur det påverkas av kolbottnarna.
Ja! Det är något sånt jag tänker mig, att se skillnaden i växter bredvid och på kolbottnen. Jag tänker också att man kan skriva en kort historisk text om industrin och galtström (orten där sca startade). Tack för svaret, jag ska ut igen och kolla mer på hur växtligheten ser ut nu när vädret blivit varmare! 😁
Vill du komplicera det hela så undersöker du miljön i cirklar på olika avstånd från kolbotten. Problemet om du bara vill studera kolbottens effekt är ju att andra faktorer som solinstrålning och vattentillgång kan variera beroende på åt vilket väderstreck från botten du går. Undersöker du i en cirkel runt botten kan du beräkna ett "medelvärde" av t.ex. antalet arter vilket minskar påverkan från dessa felkällor.
Det finns andra intressanta effekter av kolbotten man också skulle kunna undersöka. Om du tar jordprover kan du kolla jordens pH och innehåll av organiskt material, två saker som garanterat påverkar växtligheten.
pH-papper är väl ganska lätt att köpa, så det skulle vara intressant. Gräver man typ 10 cm ner ser man att marken är full av kol än, så det kan ju verkligen påverka kemin i backen. En sak jag märkte var att det fanns mycket blåbärsris på kolbottnarna. Ofta är de lite upphöjda så det blir nog mindre vatten där, och man hittar de ofta på kalhyggen så det där med solinstrålning kan man också ta upp.
pH-papper kan funka om du tar en viss mängd jord och slammar upp i en viss mängd vatten. Har du tillgång till pH-mätare är det ännu bättre (kanske kan ta med prover och undersöka på skolan?). Hur mycket kol jorden innehåller kan du också undersöka på skolan om du hettar upp en degel med ett torrt jordprov i en gaslåga. Då kommer kolet förbrännas och du kan jämföra vikten före och efter. En annan metod är att blanda jorden med vatten - då kommer kolet att flyta upp till ytan och kan avlägsnas.
Man kan lätt växa detta projekt som du märker, men om du inte har tid kanske det kan bli ett gymnasiearbete ifall du hittar något intressant att titta vidare på?