Laboration, reducerade sockerarter i stärkelse med Trommers prov och jod
Hejsan!
Jag och en kompis har fått som uppgift i skolan att med hjälp av Trommers Prov och jod som indikatorer till 8 olika prover med olika innehåll ta reda på mängden reducerade sockerarter i vardera prov.
Såhär gick laborationen till:
Åtta provrör numrerades med markörpenna och placerades i ett provrörsställ. Därefter fylldes samtliga rör med 3 centimeter stärkelselösning, som hölls omblandad med hjälp av en magnetomrörare. Sedan fylldes två bägare med vatten vid temperaturerna +37οC respektive +5-10οC. Temperaturerna kontrollerades med termometer och hölls jämna med isbitar samt ytterligare en bägare med varmt vatten. Därefter förbereddes en salivlösning. Munnen sköljdes med lite vatten och blandades med saliv som slutligen spottades i en bägare. I provrör 2 samt 4-8 applicerades sedan 3 droppar salivlösning. I provrör 4 adderades även 3 droppar saltsyra och i provrör 5 adderades 3 droppar natriumhydroxid. Därefter placerades provrör 1-6 i det varma vattenbadet och provrör 7 och 8 i det kalla vattenbadet. Efter 16 minuter placerades samtliga provrör återigen i ett provrörsställ. I provrör 1,2 och 7 adderades då 3 droppar jod. På resterande provrör genomfördes Trommers prov. Provrören tillsattes 2 ml kopparsulfatlösning respektive 2 ml natriumhydroxid och fotograferades. Provrören placerades i ett hett vattenbad i fem minuter. Med hjälp av tång placerades provrören slutligen i ett provrörsställ och fotograferades.
Och här är resultatet:
Provrör 1 (Jodprov): Innehöll Stärkelselösning och jod, placerades i +37 grader, var efter vattenbad gul, relativt lite utslag
Provrör 2 (Jodprov): Innehöll stärkelselösning, jod och saliv, placerades i +37 grader, var efter vattenbad gul, lite utslag
Provrör 3 (Trommers Prov): Innehöll endast stärkelselösning, placerades i +37 garder, var efter vattenbad blå, inget utslag
Provrör 4 (Trommers Prov): Innehöll saltsyra och saliv, placerades i +37 grader, var efter vattenbad blå, inget utslag
Provrör 5 (Tromers Prov): Innehöll natriumhydroxid och saliv, placerades i +37 grader, var efter vattenbad blå, inget utslag
Provrör 6 (Trommers Prov): Innehöll endast saliv, placerades i +37 grader, var efter vattenbad blå, inget utslag
Provrör 7 (Jodprov): Innehöll jod och saliv, placerades i +5-10 grader, var efter vattenbad gul, relativt mycket utslag
Provrör 8 (Trommers Prov): Innehöll endast saliv, placerades i +5-10 grader, hade efter vattenbad grön ovankant, svart botten
Här är våra frågeställningar:
- Vilken del av matspjälkningen representerar innehållet i respektive provrör?
- Varför används jod och Trommers Prov för att påvisa reducerande sockerarter?
- Under vilka omständigheter verkar enzymet i saliv bäst?
Förutom dessa ska vi även komma fram till syftet med att provrören placerades i vattenbadet under ca 15 minuter.
Nu har vi en några saker som vi undrar över! Vi har kommit fram att provrör 3 representerar födan, provrör 4 magsäcken, provrör 5 tolvfingertarmen och provrör 6 munhålan. Övriga provrör liknas inte vid någon del av matspjälkningen. Syftet med tillsatsen av jod är att kunna se hur stor mängd stärkelse det fanns i de olika provrören, som hade olika innehåll. Jodlösningarna färgades gula och stärkelsen visades genom svarta klumpar. Provrör 8 hade samma innehåll som provrör 6.
Vi har dessutom kommit fram till att amylas verkar som bäst vid neutralt pH-värde, vilket förklarar varför provrör 2 och 5 inte gav något utslag på Trommers. Amylas är dessutom mest effektiv runt +37 grader, och nedbrytningen av stärkelse avstannar vid för låga respektive höga temperaturer.
- Varför just 15 minuter i vattenbad? Är det för att amylasen behöver 15 minuter för att kunna ge ett tydligt resultat?
- Vi är dessutom lite fundersamma över provrör 8. Varför gav den utslag, men inte provrör 6, trots att de innehöll samma sak? Borde inte provrör 6 ge ett tydligare resultat då det befann sig i +37 grader medan provrör 8 placerades i +5-10 grader?
Under laborationen råkade vi blanda för lite salivlösning, vilket medförde att vi behövde blanda en ny. Vi tänker att anledningen till resultatet skulle kunna vara att den andra blandningen innehöll större koncentration saliv och därmed gav ett tydligare resultat. Kan det vara så, eller finns det en annan förklaring?
Tacksam för svar!!