4 svar
456 visningar
Cajsa4397 behöver inte mer hjälp
Cajsa4397 36
Postad: 11 maj 2023 22:57

Laboration om rost – antal försök och inblandade faktorer, vilka kan passa?

Hej!

Jag har följande instruktioner till en laboration:

"Ett barn frågar dig vad rost är och eftersom du har läst kemi kan du både förklara och visa i ett experiment hur rost bildas.

Du behöver: Ett föremål av järn tex järnspik (ej rostig från början). Tänk på att föremålet inte ska vara av värde för dig då syftet är att det ska rosta. Försöket kommer ta en stund så börjar med detta så fort du kan.

Övriga föremål ska du komma på själv vad du ska använda dig av. Du får gärna göra flera olika försök eftersom tiden det tar beror av vad du använder dig av.

Med dina kunskaper du har fått i kursen ska du nu utefter ditt eget svar ovan utföra detta försök hemma och sedan besvara vad rost är i en laborationsrapport.

I din diskussion ska följande begrepp finnas med: oxidation, reduktion, elektroner, redoxreaktion."

 

Min hypotes i rapporten är att god tillgång på syre ökar korrosionshastigheten. Nu undrar jag

- dels hur många föremål (kan vara fler järnbitar, med förändring i tillgång på syre, men också i samspel med andra viktiga faktorer som påverkar korrosionshastighet) som kan vara lämpligt att ta med.

- Dels funderar jag också på om syrets betydelse för korrosion möjligtvis kan undersökas i samspel med andra faktorer som exempelvis salt (ett exempel på faktor som påverkar korrosionshastighet). Är det kanske att gå för mycket i sidospår att dra in sådana faktorer? Bör syret vara mer eller mindre isolerat från andra, kanske överflödiga faktorer? 

 

Vore väldigt tacksam för hjälp!

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 12 maj 2023 13:57 Redigerad: 12 maj 2023 15:17

Eftersom din hypotes är att god syretillgång snabbar på reaktionen hade jag fokuserat på att påvisa detta i laborationen. Du skulle t.ex. kunna koka vattnet, vilket driver bort löst syre, sedan låta det svalna på något sätt till rumstemperatur utan kontakt med luft (fyll en glasburk med lock med kokande vatten, lägg en plastfilm över eller liknande). Lägger du sedan i ett järnföremål i detta vatten kan du jämföra rostbildningen med vatten som innehåller mer syre, dvs vatten du inte har kokat.

Du skulle i nästa skede kunna testa olika typer av järnföremål. Rostfritt eller galvaniserat stål kan vara en intressant jämförelse. Likaså järnföremål med olika stor yta, t.ex. har stålull väldigt stor yta i förhållande till sin vikt.

Du kan också testa korrosionen i saltlösning, men precis som du är inne på så blir detta mer av ett sidospår. 

Har du tid är det alltid bra att upprepa försöket några gånger för att få mer statistik. Det hade jag nog lagt min tid på snarare än att kolla på för många parametrar.

Cajsa4397 36
Postad: 23 maj 2023 21:54 Redigerad: 23 maj 2023 21:57

Tack så hemskt mycket för svar!

Om hypotesen vore att natriumklorid ökar korrosionshastighet, hade man kunnat lägga upp laborationen på ett liknande sätt? Till exempel att använda ”bonnajärn” i vanligt vatten i en bägare, bonnajärn med natriumklorid i en annan bägare och i en tredje bägare bonnajärn med bikarbonat (bara för att visa att alla sorters salt inte leder till ökad korrosion)? Kan ett sådant upplägg räcka tro, eller behövs det fortfarande olika sorters järnbitar? 

Sen upprepa försöket några gånger som du skrev menar jag.

Teraeagle 21050 – Moderator
Postad: 23 maj 2023 22:08 Redigerad: 23 maj 2023 22:09

Det kan nog fungera, det viktigaste är att upprepa försöket några gånger för att se så att resultatet är repeterbart. 

Cajsa4397 36
Postad: 23 maj 2023 22:33

Okej, vad bra. Tack så mycket! 

Svara
Close