Laboration: Neutralisation, syra-bastitrering.
Behöver lite hjälp med felkällorna för laborationen, som rubriken säger är det en laboration om neutralisation, syra-bastitrering.
Försöker komma på så många felkällor som möjligt, just nu har jag i laborationsrapporten diskuterat utrustningen, luftbubblor samt avläsningsfel. Finns det något mer som kan inverka resultatet? Som indikator användes BTB, kan mängden BTB påverka resultatet? I så fall hur?
Utförande: "10,00cm^3 av den 2,5 mol/dm^3 syran förs över till en mätkolv på 250cm^3. Späd till märket med destillerat vatten. Banda väl. Av denna lösningen förs 25cm^3 över till en e-kolv. Titrera med 0,100 mol/dm^3 natriumhydroxidlösning till färgomslag. Som indikator används BTB."
I beräkningar fick jag koncentrationen till 2,37 mol/dm^3, vilket är ganska fel.......... Trots att jag genomförde laborationen enligt instruktioner måste jag dra slutsatsen att det är ett par felkällor som har påverkat...
Vilken syra har ni använt? Om det är en svag syra finns det en viss variation i protolysgraden. Kan ni ha sluntit med fingrarna och applicerat för mycket syra? Du skriver att ni skulle späda syran och sedan blanda noga; kan den ha fått stå för länge och därmed sedimenterat något? Om man då tar av det undre skiktet kommer syran att vara mer koncentrerad än teorin visar.
Den främsta felkällan är övertitrering, skulle jag tro - att man inte lyckas sluta med bastillsatsen alldeles vid ekvivalenspunkten, utan får i en skvätt för mycket.
Varför tror du att ditt resultat är fel? Man brukar veta koncentrationen av (exempelvis) syran man skall bestämma på ett ungeför, så att man inte fåkar välja basens koncentration på sådant sätt att en full byrett inte räcker till, eller att det bara går åt 2 ml av en 50 ml-byrett. Jag tycker absolut att 2,37 mol/dm3 är ett rimligt resultat om koncentrationen skall vara ungefär 2,5 mol/dm3. Hade du fått koncentrtionen till 1,5 eller 3,5 skulle det vara lite tveksam, om man kom fram till 0,02 eller 10 skulle jag börja leta efter fel i beräkningarna. Hade du fått veta att koncentrationen skulle vara 2,50 mol/dm3 ( eller 2,500) skulle 2,37 vara ett uselt resultat.
Glömde nämna att det var saltsyra vi använde :)
Som ni ser på genomförandet så skulle man föra över 25cm^3 av lösningen över till en e-kolv och sedan titrera med natriumhydroxid. Är det korrekt att säga i labbrapporten att en rimlig volym NaOH som krävs för att göra vätskan grön, alltså neutralisera vätskan, är lika mycket som lösningen, alltså 25cm^3?
Koncentrationen av syran från början vara 2,5 mol/dm3, så när man spätt den bör koncentrationen vara UNGEFÄR 0,1 mol/dm3. Den är alltså ungefär lika koncentrerad som natriumhydroxidlösningen. Det är alltså rimligt att det går åt UNGEFÄR lika stor volym av båda. Om jag gjorde den här titreringen, skulle jag våga hälla i NaOH ganska snabbt tills jag hällt i cirka 20 ml och sedan fortsatt mycket långsammare, kanske droppvis. (Anledningen att jag skulle "växla ner" vid 20 ml är att om syran vore svagare än 2,0 mol/dm3 borde man inte ha påstått att den var cirka 2,5 mol/dm3.)