Laboration i amylas
Hej! Genomförde en laboration i amylas förmåga att sönderdela stärkelse, och hur enzymet amalyas verkan går att stoppa. I en av delarna hade vi två provrör, där ena bestod av saltsyra, salivlösning, jod, stärkelse, och det basiska provröret innehöll samma, men istället för saltsyra bestod det av NaOh. Vid tillsättningen av stärkelse blev provröret med syra till blått, medan det med NaOh inte ändrade färg. Varför är det så? Beror det på att aktiveringen av amylas minskade snabbt pga koncentrationen av H+-joner/protoner blev för låg? Temperaturen av provrören var båda 21,5 grader celsius, kan det ha göra med det också? Att det var för låg temperatur, och därmed lägre kinetisk energi?
Att det har med pH att göra, är en rimlig tolkning, d.v.s. att i det rör där färgen inte ändrades var enzymet inte (speciellt) aktivt.
Temperaturen är en viktig faktor, som påverkar aktiviteten hos enzymer (och andra kemiska reaktioner generellt), men i ditt fall var temperaturen lika i båda rören, så temperatureffekterna bör ha varit precis lika stora i båda rören.