Laboration enzym
Hej!
har genomfört en laboration där man blandar katalas (gjort på mixat vatten + potatis) samt väteperoxid och lösningen blir rödorange, samt i det försök där man kokade upp enzymet blev lösningen grumlig.. antog att den blev grumlig pga föreningarna inte kan reagera med varandra (är det ens rätt?) pga bindningarna förstörs vid höga temperaturer. Men varför blir den rödorange är också min fråga?
Har du tillsatt något mer till lösningen, t ex jodidjoner?
Smaragdalena skrev:Har du tillsatt något mer till lösningen, t ex jodidjoner?
nej inget mer utöver det jag skrev
Färgskiftet är inte så lätt att förklara, om inget annat finns närvarande (som t.ex. jodidjonerna Smaragdalena nämnde, men då borde alla prover bli röda/orangea).
Med endast katalasenzymet från potatis och väteperoxid borde du sett något annat ske i det okokta provet. Och i det kokta provet borde detta inte ske, varför inte?
Att det kokade provet blev grumligt beror nog på att det kokades väl, typ sönderkokt potatis.