Laboration. Bestämning av Ka för HAc, ättiksyra
Hej. Behöver hjälp med denna, ska ha labb imorgon bitti. Skulle ha tittat igenom tidigare i veckan och gjort detta men tyvärr glömde bort. så nu behöver jag hjälp hur jag ska gå tillväga imorgon. Tack i förväg!
Har du utfört en titrering någon gång?
Teraeagle skrev :Har du utfört en titrering någon gång?
Säkert, tidigare. Typ förra terminen, labbar. Men minns ej typ
Och det ska väl vara HAc, inte HA, tror det står fel eller? (i lab grejen)
HA är en beteckning för vilken enprotonig syra som helst, medan HAc är en förkortning för ättiksyra (Ac=acetatjonen. Ättiksyra på engelska = acetic acid).
Nä man titrerar något så har man en bägare med vätskan vars koncentration är okänd (="titrand"), stoppar ner en pH-mätare och droppar ner en vätska med känd koncentration (="titrator") från ett långt glasrör som kallas byrett. Vad ska du ha i bägaren och vad ska du ha i byretten? Oftast placerar man bägaren på en magnetomrörare.
Rent praktiskt: Skriv mer pH-mätarens värde innan du börjar droppa vätska från byretten. Gör en tabell med två kolumner: antal ml tillsatt vätska och pH. Droppa försiktigt i lite vätska, vänta, kolla pH och anteckna i tabellen. Om pH ändras sakta kan du droppa i lite större volym nästa gång och tvärt om. Efter ett tag kommer pH att börja ändras fortare för varje tillsats och då är det viktigt att tillsätta väldigt lite titrator åt gången. Till slut nås ekvivalenspunkten där du får ett stort hopp i pH. Fortsätt att droppa i titrator och anteckna i tabellen tills pH-förändringen har stabiliserats.
Hur kan man använda värdena i tabellen för att bestämma syrans koncentration?
En alternativ metod är att använda en pH-indikator, förslagsvis fenolftalein. Då kommer lösningen att färgas rosa när ekvivalenspunkten har nåtts. Det blir mindre att anteckna, men det är lättare att tillsätta för mycket titrator. Du kommer oavsett behöva mäta pH i titranden innan start.
Teraeagle skrev :HA är en beteckning för vilken enprotonig syra som helst, medan HAc är en förkortning för ättiksyra (Ac=acetatjonen. Ättiksyra på engelska = acetic acid).
Nä man titrerar något så har man en bägare med vätskan vars koncentration är okänd (="titrand"), stoppar ner en pH-mätare och droppar ner en vätska med känd koncentration (="titrator") från ett långt glasrör som kallas byrett. Vad ska du ha i bägaren och vad ska du ha i byretten? Oftast placerar man bägaren på en magnetomrörare.
Rent praktiskt: Skriv mer pH-mätarens värde innan du börjar droppa vätska från byretten. Gör en tabell med två kolumner: antal ml tillsatt vätska och pH. Droppa försiktigt i lite vätska, vänta, kolla pH och anteckna i tabellen. Om pH ändras sakta kan du droppa i lite större volym nästa gång och tvärt om. Efter ett tag kommer pH att börja ändras fortare för varje tillsats och då är det viktigt att tillsätta väldigt lite titrator åt gången. Till slut nås ekvivalenspunkten där du får ett stort hopp i pH. Fortsätt att droppa i titrator och anteckna i tabellen tills pH-förändringen har stabiliserats.
Hur kan man använda värdena i tabellen för att bestämma syrans koncentration?
Tackar, hann knappt se innan labben, men det hjälpte. Hann ta en titt