Laboration bestämmelse av vattnets specifika värmekapacitet
Vi gjorde en laboration där vi bestämde vattnets specifika värmekapacitet genom att varma vatten i en frigolitskål med en doppvärmare och läsa av temperaturen var 10:onde sekund. En av felkällorna var då att man inte blandade vattnet ordentligt under uppvärmningen. Jag förstår dock inte riktigt hur det påverkar resultatet.
tack på förhand
Temperaturen blir inte lika hög överallt i vattnet, dvs du får olika resultat beroende på var du stoppar termometern.
Det kan hända att temperaturen inte är densamma i hela vattnet som just där termometern är. Det innebär att termometern visar antingen en för hög eller för låg temperatur.
Eftersom vatten har olika densitet beroende på dess temperatur så "skiktar" sig vatten om du värmer upp det utan omrörning. Vatten med högre temperatur flyter på vatten med lägre temperatur och det har olika temperatur på olika platser. I det läget kan man inte säga att vattenvolymen har en temperatur utan temperaturen varierar inom vattenvolymen. Temperaturen på den plats man mäter kanske är större eller mindre än medeltemperaturen.
Om du värmer en vattenmängd från botten såsom i en kastrul så tenderar det att blanda sig självt på grund av att vattnet med högre temperatur vid botten stiger mot ytan och blandar vattnet genom konvektionssyrömmar. Om uppvärmningen inte sker från botten så brukar dock konvektionsströmmarna inte räcka utan stora variationer etablerar sig.
Har du varit i en utomhuspool eller badat i en sjö på sommaren kan du ha stött på denna skiktning i temperatur i formen av att vattnet vid botten kändes kallare än vattnet nära ytan.
Om man aktivt blandar vattnet genom omrörning så uppstår ingen sådan skiktning, eller temperaturgradient som det formellt kallas.