Labboration med alkoholer
Att antalet kolatomer i raka alkoholer påverkas dess löslighet i vatten, varför har antalet kolatomer inverkan på hur lättlösliga de är i vatten?
Och en delfråga kring della laborationen: Hur påverkar antalet kolatomer alkoholens kokpunkt? Jag vet att ett större kolväte påverkar en kolvätes kokpunkt, men ett alkohol binder ju med vätebindningar. Eller?
Gloson1 skrev:Att antalet kolatomer i raka alkoholer påverkas dess löslighet i vatten, varför har antalet kolatomer inverkan på hur lättlösliga de är i vatten?
Om det är 1 OH-grupp på 2 kolatomer (etanol) så är det en stor del av molekylen som är polär. Om det är en OH-grupp på 20 kolatomer är det en liten, liten del som är plolär.
Och en delfråga kring della laborationen: Hur påverkar antalet kolatomer alkoholens kokpunkt? Jag vet att ett större kolväte påverkar en kolvätes kokpunkt, men ett alkohol binder ju med vätebindningar. Eller?
se föregående svar