1 svar
113 visningar
Messi05 behöver inte mer hjälp
Messi05 620
Postad: 7 dec 2021 20:25

Labbodlat kött

Hej jag undrar om labbodlat kött har samma näringsämnen som vanligt kött. Och om det smakar samma.

Tack på förhand!

mag1 9478
Postad: 7 dec 2021 21:10

Näringsämnena i muskelvävnad beror lite på vilken muskel det är i en och samma organism (rödare kött har t.ex. högre andel mitokondrier jämfört med vitare kött). Påverkar gör även vilket djur det är (fet fisk som lever i kalla vatten har en hög andel av (fler)omättade fetter jämfört med djur t.ex. idisslare som har högre andel mättade fetter). Och för livsmedel beror näringsvärdet på vad djuret fått äta (så det kan variera beroende på djurets kost, för bl.a. fettsammansättningen beror på vad djuret äter för fetter). Men sett till näringsinnehållet så borde det gå att få motsvarande i "odlat kött", som finns i konventionellt framställt kött.

Ja smaken vore intressant att jämföra, men det är hiskeligt dyrt med "odlat kött" fortfarande. Konsistensen blir kanske knepigare att få till i laboratoriet där det inte går att träna det odlade "köttet" på samma vis som ett djur gör. Djuren behöver i princip bara gå och stå för att träna musklerna, varpå muskeln får en speciell struktur och ett tuggmotstånd (om du t.ex. jämför en finstrimmig köttbit motsvarande t.ex. oxfilén, med en grovstrimmig t.ex. en benmuskel på kon, så är den senare grövre och hårdare att tugga. Detta beror bl.a. på att muskelfibrerna i benmuskeln är grövre och i högre grad ordnade i samma riktning, till skillnad från den fetare oxfilén med mer finstrimmiga muskelfibrer som löper många olika riktningar, vilket gör oxfilén mer "mör").

Svara
Close