Labb smältpunkt
Hej!
Vi har gjort en labb i skolan där vi skulle svara på frågeställningen: Har natriumklorid eller sackaros högst smältpunkt? Vi fick fram resultatet att natriumklorid har högst smältpunkt (801 grader).
Jag kan tänka mig att det beror på att natriumklorid har jonbindningar och sackaros har kovalenta bindningar. Men min fråga är varför kovalenta bindningar ger höga smältpunkter?
Tack på förhand!
/Malin
Jag tror inte att ni kommer sa mycket langre med den fragan utan ga till kvantkemi faktiskt. Kemi har vissa grundlaggande regler som man bara far acceptera att dom ar som dom ar. Vem fattar egentligen varfor vissa covelenta bindningar har lagre energi an andra. Inte jag i alla fall och jag har anda en kemiteknikexamen fran universitetet.
malin123 skrev:Hej!
Vi har gjort en labb i skolan där vi skulle svara på frågeställningen: Har natriumklorid eller sackaros högst smältpunkt? Vi fick fram resultatet att natriumklorid har högst smältpunkt (801 grader).
Jag kan tänka mig att det beror på att natriumklorid har jonbindningar och sackaros har kovalenta bindningar. Men min fråga är varför kovalenta bindningar ger höga smältpunkter?
Tack på förhand!
/Malin
Du angriper bindningarna lite fel. I natriumklorid är det jonbindningar, som behöver brytas för att det fasta saltet skall smälta. Och detta kräver en hel del energi.
Men i kristaller av sackaros är det inte kovalenta bindningar mellan molekylerna! Utan betydligt svagare intramolekylära bindningar, som inte kräver lika mycket energi för att brytas - du kan t.o.m. göra detta på spisen hemma (kanske gjort det för att "limma" ihop pepparkakshus eller liknande).
Inom molekylen sackaros är det mycket riktigt kovalenta bindningar, och dessa är ännu starkare än jonbindningar. Men för att smälta kristaller av socker behöver endast bindningarna mellan molekylerna brytas.
mag1 skrev:malin123 skrev:Hej!
Vi har gjort en labb i skolan där vi skulle svara på frågeställningen: Har natriumklorid eller sackaros högst smältpunkt? Vi fick fram resultatet att natriumklorid har högst smältpunkt (801 grader).
Jag kan tänka mig att det beror på att natriumklorid har jonbindningar och sackaros har kovalenta bindningar. Men min fråga är varför kovalenta bindningar ger höga smältpunkter?
Tack på förhand!
/Malin
Du angriper bindningarna lite fel. I natriumklorid är det jonbindningar, som behöver brytas för att det fasta saltet skall smälta. Och detta kräver en hel del energi.
Men i kristaller av sackaros är det inte kovalenta bindningar mellan molekylerna! Utan betydligt svagare intramolekylära bindningar, som inte kräver lika mycket energi för att brytas - du kan t.o.m. göra detta på spisen hemma (kanske gjort det för att "limma" ihop pepparkakshus eller liknande).
Inom molekylen sackaros är det mycket riktigt kovalenta bindningar, och dessa är ännu starkare än jonbindningar. Men för att smälta kristaller av socker behöver endast bindningarna mellan molekylerna brytas.
Tack för hjälpen!
Varsågod, kul att det hjälpte!