5 svar
228 visningar
hjälpennaturare123 156
Postad: 4 feb 13:11

Labb med enzymet katalas och väteperoxid i olika förhållanden

Hej, 

Jag har gjort en laboration där syftet var att undersöka faktorer som påverkar enzymaktiviteten. Vi använde oss av enzymet katalas och väteperoxid i sex olika förhållanden. Det var värme, kyla, syra, bas, utspädning och bly. 

Det jag inte förstår är hur man ska förklara utspädningen. Vårt resultat visade att vid tillsättning av 0,5 ml väteperoxid, 1,5 ml vatten och 0,5 ml katalas skedde en kraftigare reaktion dvs mer vatten och syre skapades, jämfört med provrör 2 där enbart 1 ml av vatten och 1 ml av väteperoxid + 0,5 ml katalas tillsattes. Jag vet inte om jag tänker fel för tänker att pga utspädning av provrör 1 borde väl en mindre reaktion skett? Har vi gjort fel under labben eller varför blev reaktionen kraftigare när man spädde ut med vatten? Är det för att en större produkt av vatten skapades när katalas reagerade med väteperoxid? 

Sedan undrar jag också om man kan säga att bly är en inhibator till katalys eller om bly bara binder på fel ställe--> ingen reakton sker

Skulle verkligen uppskatta hjälp!

mag1 Online 9478
Postad: 4 feb 15:17

Spontant kan man tycka att det bör bildas mer produkt, när det finns mer substrat, som i provet med 1 ml väteperoxid. Och sannolikt är koncentrationen väteperoxid så hög, jämfört med enzymets koncentration, att det är enzymkoncentrationen som begränsar hur snabbt reaktionen sker, vilket skulle innebära att mängden bildad produkt inte bör vara lägre när det finns mer substrat (kanske högre, eller i alla fall samma hastighet). 

En ihopblandning av proverna, som du antydde, skulle kunna förklara ert resultat. Alternativt var koncentrationen av peroxid så hög att katalsenzymet påverkades, rent kemiskt. En andel av enzymmolekylerna kan ha tagit skada av peroxiden, rent kemiskt, så att en dessa "förstördes" och inte kunde bidra till nedbrytningen - och med färre aktiva enzymmolekyler skulle det förklara varför hastigheten blev lägre, trots högre substratkoncentration. Alternativt att det i peroxidlösningen, fanns något mer som påverkade enzymets aktivitet, annat pH etcetera.

Var det någon annan grupp som fick samma resultat, att enzymaktiviteten var lägre vid den högre substratkoncentrationen?

 

Att blyjoner " bly bara binder på fel ställe--> ingen reakton sker", låter som en beskrivning av en inhibitor.

hjälpennaturare123 156
Postad: 4 feb 16:06

Okej, tack för hjälpen. De andra grupperna fick inte samma resultat som oss så det är förmodligen vi som blandat ihop provrören. 

Sedan undrar jag också vad tänkbara felkällor är med denna laboration som inte är mänskliga. Funderar om det kan vara nåt med enzymens miljö men läraren sa att vi skulle utgå från att enzymen var i bra förhållanden.

mag1 Online 9478
Postad: 4 feb 18:11

Har du några fel som kräver felkällor? Frånsett att ni troligen (?) blandat ihop två rör.

hjälpennaturare123 156
Postad: 4 feb 18:42

Inte direkt, det ända jag kan tänka på är att vi inte tog tid på provröret med bly för där skulle man tillsätt 0,5 ml ml katalas och 1ml ml blylösning till det ena provröret +  skaka  och låt stå i 2 minuter och efter det0,5 ml vatten för att till sist tillsätta 0,5 ml katalas. Men där blev vårt resultat att ingen reaktion skedde så det blev ju rätt ändå. 

Sedan skulle man skaka provrören med syra, bas och bly innan 0,5 ml katalas tillsattes. Tänker om man skaka för lite eller för mycket att det kan påverka. Men vet inte på vilket sätt skakning av provrör påverkar ämnena i provröret. 

mag1 Online 9478
Postad: 4 feb 20:23
hjälpennaturare123 skrev:

Inte direkt, det ända jag kan tänka på är att vi inte tog tid på provröret med bly för där skulle man tillsätt 0,5 ml ml katalas och 1ml ml blylösning till det ena provröret +  skaka  och låt stå i 2 minuter och efter det0,5 ml vatten för att till sist tillsätta 0,5 ml katalas. Men där blev vårt resultat att ingen reaktion skedde så det blev ju rätt ändå. 

Sedan skulle man skaka provrören med syra, bas och bly innan 0,5 ml katalas tillsattes. Tänker om man skaka för lite eller för mycket att det kan påverka. Men vet inte på vilket sätt skakning av provrör påverkar ämnena i provröret. 

Skakandet underlättar när vätskorna och ämnena blandas, och skakas vätskan (alltför) mycket kan t.o.m. ämnen som proteiner skadas. Men det verkar inte som om skakandet påverkat ert resultat, utifrån vad du skrev.

Svara
Close