Labb. identifiering av lösningar
Uppgift:
Det finns olika vattenlösningar; NaOH, NaCl, H2SO4, CuSO4 och HNO3 i fem olika flaskor.
Hjälpmedel: Provrör och provrörrställ,
Bromtymolblått,
Bariumkloridlösning,
Silvernitratlösning.
Hur ska jag göra för att identifiera de här lösningarna?
Om vi börjar med bromtymolblått så är det en pH-indikator som blir gul i sur lösning, grön i neutral lösning och blå i basisk lösning. Vilka av ämnena i listan är syror, vilka är baser och vilka är varken syror eller baser?
Teraeagle skrev:Om vi börjar med bromtymolblått så är det en pH-indikator som blir gul i sur lösning, grön i neutral lösning och blå i basisk lösning. Vilka av ämnena i listan är syror, vilka är baser och vilka är varken syror eller baser?
NaOH: bas
NaCl: salt
H2SO4: syra
CuSO4: salt
HNO3: syra
Så kan man använda BTB för identifiering av all syra och bas? Och hur gör man med salterna?
Ja, eftersom du bara har en basisk lösning kan du identifiera natriumhydroxid direkt med enbart bromtymolblått. Du kan även hitta bägge syrorna men du kan inte säga vilken som är svavelsyra och vilken som är salpetersyra. På motsvarande sätt kan du identifiera vilka lösningar som innehåller natriumklorid och kopparsulfat eftersom dessa lösningar är neutrala, men du kan inte skilja dem åt.
Bariumjoner är ett reagens på sulfatjoner. Blandar man t.ex. en lösning av bariumklorid med en lösning som innehåller sulfatjoner fås en fällning av svårlöslig bariumsulfat. Det ser ut som ett vitt ”moln” och lösningen blir grumlig.
På motsvarande sätt är silverjoner ett reagens på kloridjoner. Blandar du t.ex. en lösning av silvernitrat med en lösning som innehåller kloridjoner fås en fällning av svårlöslig silverklorid. Då får man också en grumlig lösning.
Hur kan du utnyttja detta? Vilka lösningar innehåller kloridjoner och sulfatjoner?
Teraeagle skrev:Ja, eftersom du bara har en basisk lösning kan du identifiera natriumhydroxid direkt med enbart bromtymolblått. Du kan även hitta bägge syrorna men du kan inte säga vilken som är svavelsyra och vilken som är salpetersyra. På motsvarande sätt kan du identifiera vilka lösningar som innehåller natriumklorid och kopparsulfat eftersom dessa lösningar är neutrala, men du kan inte skilja dem åt.
Bariumjoner är ett reagens på sulfatjoner. Blandar man t.ex. en lösning av bariumklorid med en lösning som innehåller sulfatjoner fås en fällning av svårlöslig bariumsulfat. Det ser ut som ett vitt ”moln” och lösningen blir grumlig.
På motsvarande sätt är silverjoner ett reagens på kloridjoner. Blandar du t.ex. en lösning av silvernitrat med en lösning som innehåller kloridjoner fås en fällning av svårlöslig silverklorid. Då får man också en grumlig lösning.
Hur kan du utnyttja detta? Vilka lösningar innehåller kloridjoner och sulfatjoner?
Natriumklorid innehåller alltså kloridjoner, alltså reagerar det med silverjonerna. Svavelsyra och kopparsulfat reagerar med bariumjonerna. Alltså måste den sista syran vara salpetersyra. Tänker jag rätt nu?
När man till att börja med använder pH indikatorn i alla fem lösningar, påverkar inte detta sen när man ska hälla i tex silvernitratlösningen. Eller måste man dela upp vätskorna för att få ett utförligt resultat?
Samma med om man hällt silvernitratlösning i vattenlösningarna, måste man tidigare ha delat upp vätskorna för att kunna utföra testet med bariumkloridlösningen också?
En av lösningarna är blå, så den borde vara lätt att idintifiera. Vilken är det?
Smaragdalena skrev:En av lösningarna är blå, så den borde vara lätt att idintifiera. Vilken är det?
Kopparsulfatlösningen eftersom kopparjoner i vattenlösning är blå. Men är inte natriumhydroxid också blå eftersom det är en bas?
Kopparsulfatlösningen kan du ju egentligen identifiera direkt just eftersom den är blå. Men annars tänker jag att du tar ett separat provrör när ska se om det bildas en fällning. Du behöver inte använda samma provrör till det som du hade till att kolla färgen med bromtymolblått.
Teraeagle skrev:Kopparsulfatlösningen kan du ju egentligen identifiera direkt just eftersom den är blå. Men annars tänker jag att du tar ett separat provrör när ska se om det bildas en fällning. Du behöver inte använda samma provrör till det som du hade till att kolla färgen med bromtymolblått.
Okay stort tack för svar från båda! Jag tror jag hänger med..
När jag blandar silvernitratlösning med resterande vattenlösningar, såhär..
NaCl + AgNO3 --> AgCl + NaNO3
H2SO4 + AgNO3 --> AgSO4 + HNO3
CuSO4 + AgNO3 --> AgSO4 + CuNO3
HNO3 + AgNO3 --> AgNO3 + HNO3
Hur vet jag att silverjonerna endast har reagens med kloridjonerna genom att undersöka detta?
I vilket eller vilka fall bildades det en fällning?
Smaragdalena skrev:I vilket eller vilka fall bildades det en fällning?
Eftersom silverjoner har reagens med kloridjoner så är det vid blandning av silvernitratlösning med NaCl, men hur vet man silverjonerna inte har reagens med de andra lösningarna? Är det för att silverjoner bara har reagens med kloridjoner? Förstår inte riktigt..
Silversulfat (som skrivs Ag2SO4) är också ett svårlösligt salt, så du kan få en fällning även om du blandar lösningarna med silvernitrat och kopparsulfat/svavelsyra med varandra. Men i dessa lösningar får du även en fällning vid tillsats av bariumjoner, vilket du inte får i lösningarna som innehåller kloridjoner.
Teraeagle skrev:Silversulfat (som skrivs Ag2SO4) är också ett svårlösligt salt, så du kan få en fällning även om du blandar lösningarna med silvernitrat och kopparsulfat/svavelsyra med varandra. Men i dessa lösningar får du även en fällning vid tillsats av bariumjoner, vilket du inte får i lösningarna som innehåller kloridjoner.
Nu förstår jag. Tack!