Labb- DNA extraktion
Jag har haft labb på DNA extraktion där jag tagit DNA från kindcellerna och fört över dem till en tub i ett halsband. Under laborationen så skulle tuben inkuberas i ca 56 grader Celsius. Jag förstår dock inte varför det är bra att ha just varmt vatten. Är det för att enzymet proteas är aktiv vid hög temperatur? För det är det jag tror.
Uppskattar hjälpen^^
en tub i ett halsband
Vattenbad var det kanske istället?
Att provet värmdes kan ha flera anledningar, men utan att veta vad som fanns i provröret går det inte att svara på.
Tillsatte ni ett enzym av typen proteas (som klyver peptidibindningarna i protein), kan den högre temperaturen öka enzymets aktivitet.
Men vid extraktion av DNA från epitelcellerna i munhålan, räcker det oftast med detergent (t.ex. lite vanligt diskmedel), som löser upp cellernas membran och släpper på så vis ut DNA i vätskan. Även för denna membranupplösande process hjälper den extra värmen till.
mag1 skrev:en tub i ett halsband
Vattenbad var det kanske istället?
Att provet värmdes kan ha flera anledningar, men utan att veta vad som fanns i provröret går det inte att svara på.
Tillsatte ni ett enzym av typen proteas (som klyver peptidibindningarna i protein), kan den högre temperaturen öka enzymets aktivitet.
Men vid extraktion av DNA från epitelcellerna i munhålan, räcker det oftast med detergent (t.ex. lite vanligt diskmedel), som löser upp cellernas membran och släpper på så vis ut DNA i vätskan. Även för denna membranupplösande process hjälper den extra värmen till.
Ja det var ett vattenbad! Och det vi lade in i tuben var proteaslösning, lyseringsbuffert och även iskallt isopropanol. Ursäkta otydligheten!
Finns det möjligtvis någonstans jag kan läsa lite mer om vad enzymet gör och hur temperaturen påverkar den för jag hittar bara "lätta" förklaringar. Jag vill kunna gå lite mer in i djupet (om det är möjligt)
Wikipediasidan för enzym är kanske lite mastig. Följande länk var kanske för "lätt"?
https://ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biokemi/enzymer.html
Hur temperaturen påverkar hastigheten av reaktionen som enzymet katalyserar beskrivs med enzymkinetik, som (precis som kinetiken inom kemin) beskriver hur fort en reaktion enzymatiskt katalyserad reaktion sker/påverkas. Enzymkinetik finns på universitetskurser och kommer nog inte alls beskrivas under gymnasiet. Men ta en titt på länkarna, och ställ frågor här på PA så kan vi nog peka dig mot mer information.