Kvävets kretslopp
Kvävets kretslopp
Bakgrund /beskrivning
Tänk er en åker, där odlas majs som ska bli grisfoder. Majs är en väldigt snabbväxande växt som kräver mycket solenergi och en hel del gödning. Åkern göds med konstgödning varje år.
Runt majs åkern finns det grävda raka diken som för bort överflödigt vatten från åkern ner till en sjö i närheten. Om det blir för torrt vattnas konstbevattnas majsen med vatten från en djupborrad brunn intill åkern.
När majsen skördas blir den mat till grisar i granngården. Grisarna blir sedan mat till folk i städerna.
Uppgift: att svara på
Hur påverkar vi människor kvävets kretslopp runt denna åker. Skulle man kunna göra det annorlunda, och i så fall bättre ?
Den här uppgiften har jag fått för att besvara på. Jag förstår inte riktigt hur vi människor påverkar kvävets kretslopp runt åkern. Jag vet att det kan förekomma algblomning och syrebrist i Sjön men mer än så vet jag inte. Är det något jag inte kommer på eller har missat?
Det du har skrivit är en av faktorerna, dvs näringsläckage till sjöar och andra vattendrag. Sen bör du även fundera på konsekvenserna av att vi äter grisarna istället för att äta majsen direkt. En del energi går förlorad vid varje steg i en näringskedja, dvs om grisen äter 100 kg majs och ger 1 kg kött, hade vi kunnat föda fler människor om de åt 100 kg majs direkt istället för 1 kg kött. Hur tror du att det spelar in på hur mycket kväve som kommer ut i omgivningen?
Teraeagle skrev:Det du har skrivit är en av faktorerna, dvs näringsläckage till sjöar och andra vattendrag. Sen bör du även fundera på konsekvenserna av att vi äter grisarna istället för att äta majsen direkt. En del energi går förlorad vid varje steg i en näringskedja, dvs om grisen äter 100 kg majs och ger 1 kg kött, hade vi kunnat föda fler människor om de åt 100 kg majs direkt istället för 1 kg kött. Hur tror du att det spelar in på hur mycket kväve som kommer ut i omgivningen?
Ja det där är sant, betyder det också genom att grisarna äter enormt mycket av majsen så kommer det inte heller finnas så mycket majs i åkern vilket leder till att det kommer bli överskott av kväve i atmosfären? Som påverkar växterna?
Är det också att grisarna får i sig stor mängd av kvävet genom majsen? Vilket gör att vi äter grisen som har kväveföreningar i sig och får i oss det också?
Eftersom vi äter grisarna istället för majsen, behöver vi odla en större yta med majs för att tillgodose samma energibehov. Odlar vi en större yta med majs krävs det mer konstgödsel, vilket ger ett ännu större tillskott av kväve till vattendragen. Fast samtidigt - om vi tog bort grisarna och åt majs istället skulle inte växterna få något kvävetillskott från grisarnas urin och avföring, vilket innehåller kväve i lättupptagliga former. Vi skulle alltså få mindre naturgödsel och bli mer beroende av konstgödsel och kompostering av växtdelar.