kväveöverskott i växter
Jag håller på med en laborationsrapport på biologin just nu. Vi undersökte hur kväve i olika mängd påverkar tillväxten hos själva växten (andmat i detta fall). Andmaten med mest kväve blev helt färglös och förökade sig inte. Jag undrar vad det kan bero på? Jag tänker på övergödning --> för mycket näring blir skadligt. Men jag förstår inte varför andmaten blir färglös. Borde inte den ha en mörk grön färg?
I vilken form tillsatte ni kväve, d.v.s. vilket kväveinnehållande ämne var det ni använde? Och hur mycket tillsattes till de växter som tappade färgen, jämfört med de andra växter som var gröna och förökade sig?
Det var natriumnitrat. Koncentrationen i glaset med mest natriumnitrat var 10 mol/dm3. I den andra lades 1/10 av den första med konc 10M. Sedan lades 1/10 av den andra i den tredje osv
Men även om er stocklösning hade koncentrationen 10 mol/dm3, så spädde ni väl ut en mindre volym (x ml) i en större volym som andmaten sedan placerades i?
För vid 10 mol/dm3 dör nog de flesta växter. Nitratkoncentrationen för växter som odlas i vatten (istället för i jord) är vanligtvis kring 100 ppm eller ca 1 mmol / dm3.
Passade ni på att mäta pH i de olika glasen?