3 svar
219 visningar
Umbrella 299 – Fd. Medlem
Postad: 15 jan 2022 16:05 Redigerad: 15 jan 2022 16:07

Kväveförlust i foderodling

Hej!

Jag har en fråga kring foderodling. Jag har läst att det sker kväveförluster vid foderodling, men jag undrar på vilket sätt det sker? Foder används ju t.ex. till att mata korna vid kött produktioner, betyder det då att köttproduktionen inte bara släpper ut växthusgaser, utan även kväve (i och med foderodlingen till nötkreaturerna)? 

En följdfråga på detta är då, kan inte djuren bara beta och äta det som finns i naturen (som t.ex. gräs) istället för att framställa mat åt dem? Det är väll mycket bättre för att då så minskar man bara inte på kväveutsläppen, utan bidrar även till en biologisk mångfald (när det betas i åkrarna).

Tack på förhand!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 15 jan 2022 17:45

Om korna bara skulle få gå på bete året runt, skulle vi inte kunna ha mjölkproduktion i Sverige. De kan inte beta när det är snö ute, och även om de går på bete behöver deras diet kompletteras med kraftfoder.

Umbrella 299 – Fd. Medlem
Postad: 15 jan 2022 18:04 Redigerad: 15 jan 2022 18:07
Smaragdalena skrev:

Om korna bara skulle få gå på bete året runt, skulle vi inte kunna ha mjölkproduktion i Sverige. De kan inte beta när det är snö ute, och även om de går på bete behöver deras diet kompletteras med kraftfoder.

Varför behöver deras diet kompletteras med kraftfoder? (jag förstår varför dem inte kan gå på bete året runt, men jag förstår bara inte varför de behöver kompletteras med kraftfoder även om de skulle vara så att de gick på bete?)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 15 jan 2022 18:23

Jag tror att de behöver mer proteiner än vad som finns i betet. Jag växte upp på en bondgård med mjölkkor, och jag tror inte att pappa skulle ha köpt kraftfoder om det inte behövdes. På vintern åt korna hö, havre och kraftfoder.

Svara
Close