Kva 2015 höst
Hej! Skulle någon vilja förklara för mig varför svaret inte är D? Jag får att x=y+1 och vi vet att y är ett positivt tal (måste vara över 0 enligt mätserien) MEN vi vet ju inte om x är ett positivt eller negativt tal, eller? X kan väl lika väl vara t.ex: -1,5. Jag förstår att om x skulle vara positivt så skulle ju (1) vara större än (2) men om x skulle vara negativt då blir ju (1) -x=-(y+1)=-y-1 och då blir (2) större än (1) helt plötsligt eller?
Hur fungerar allt det här egentligen, blir väldigt snurrig känner jag nu.
Tacksam för hjälp!
Sätt till exempel x = -3, vad blir y då? Vilket är det största talet?
För A gäller att .
För B gäller att .
Medianen för A blir .
Medianen för B blir .
Alltså ska dvs. .
och dvs. .
Ibland är därför A större än B och tvärt om. Men du ser även att de kan överlappa varandra och bli helt lika. Rätt svar är därför D.
Det där stämmer ju absolut inte. Kravet var att medianen av A är lika med medianen av B, d.v.s vilket är ekvivalent med precis som E.E.K skrev i sitt inlägg.
Problemet därefter var ju att E.E.K inte kunde avgöra om x var större än y även för negativa tal. Men då man testar ett exempel på detta (vilket jag antydde i min första kommentar) ser man att x alltid är 1 större än y för alla tal på tallinjen, dvs även negativa.
Ah just precis Calle. Läste av uppgiften fel såg jag nu. Ber om ursäkt. Det stämmer som ni skriver
Groblix skrev:För A gäller att .
För B gäller att .
Medianen för A blir .
Medianen för B blir .
Alltså ska dvs. .
och dvs. .Ibland är därför A större än B och tvärt om. Men du ser även att de kan överlappa varandra och bli helt lika. Rätt svar är därför D.
Tack för hjälpen! Förstår nu:)