23 svar
1104 visningar
Apollo11 behöver inte mer hjälp
Apollo11 18
Postad: 19 aug 2023 03:33 Redigerad: 19 aug 2023 03:35

KTH vs LTH (teknisk fysik)

Hej! Jag har blivit antagen till teknisk fysik på LTH men kom även in genom reservkö på KTH häromdagen. Nu funderar jag på hur jag ska göra:

Korridorsrum har jag redan på Delphi i Lund medan jag inte har bostad i Stockholm och då förmodligen inte kommer att bo med klasskamrater. Lund är en studentstad och kvaliteten mellan utbildningarna i sig kanske inte varierar så mycket. Men KTH erbjuder lite fler masterprogram, t. ex. inom matematik, som LTH inte gör. Nu vet jag inte om jag vill läsa min master inom matte, men gillar ämnet och vore ju synd att komma på det tre år för sent. Min oro med att bo i Stockholm är att missa det sociala studentlivet och att behöva pendla långt från campus, något jag kanske ångrar på sikt.

Hondel 1388
Postad: 19 aug 2023 04:07

Det låter som att den enda anledningen till att välja KTH är att du kanske, eventuellt, skulle vara intresserad av att läsa matteinrikning sista två åren. För mig skulle inte det vara tillräckligt. Jag skulle dessutom gissa att det erbjuds en hel del matematikkurser även i Lund, även om det inte är en egen inriktning.

 

Så sammanfattningsvis, jag skulle stannat och njutit av 5 år i Lund! 

Oavsett vad du väljer, ha så kul!

Apollo11 18
Postad: 19 aug 2023 09:06
Hondel skrev:

Det låter som att den enda anledningen till att välja KTH är att du kanske, eventuellt, skulle vara intresserad av att läsa matteinrikning sista två åren.

KTH har också utbytesuniversitet som ETH Zürich. Inte säkert att jag skulle komma in där men möjligheten finns via KTH.

Sedan kan kontakter i Stockholm vara bra om man blir kvar där/flyttar dit efter studietiden.

Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 19 aug 2023 10:31

Att hitta bostad är inte det enklaste. Speciellt nu så tight inpå. Men LTH erbjuder också utbytesstudier, dock har jsg inte koll på alla. Du kan också bli antagen till en master på KTH efter din kandidat, men det blir så klart jobbigare då man behöver rekommendationer från lärare och annat kontra bara välja den om man läser på KTH. Med det sagt har vi en del som läst/läser tekfy på KTH, de kanske kan ge dig en bättre insight om KTH och studentlivet.

Apollo11 18
Postad: 19 aug 2023 10:55

Tycker ni att man borde välja universitet efter bl. a. näringslivskontakter och starkast CV eller bör man utgå ifrån studentliv och ekonomi?

Hondel 1388
Postad: 19 aug 2023 21:21

Lund har utbyte med Berkeley tex.

Min åsikt är att man absolut inte ska välja universitet efter vad som ser bra ut på CV. Ta det som passar bäst FÖR DIG. Företag älskar både Lund och KTH, så där är det inte så att du har en klar nackdel bara för att du gått i Lund. 

Apollo11 18
Postad: 20 aug 2023 10:34 Redigerad: 20 aug 2023 10:35

Vad tror du om kontakter i Stockholm då? Vill inte missa det sociala och utvecklande med studentlivet samtidigt som mitt fokus ligger på att få den bästa utbildningen och arbetet efter.

Hondel 1388
Postad: 20 aug 2023 11:30
Apollo11 skrev:

Vad tror du om kontakter i Stockholm då? Vill inte missa det sociala och utvecklande med studentlivet samtidigt som mitt fokus ligger på att få den bästa utbildningen och arbetet efter.

Det är inga problem att få jobb i Stockholm även om du pluggat i Lund

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 20 aug 2023 11:36 Redigerad: 20 aug 2023 11:42

Jag läser tf år 4 på kth!

Jag kan tyvärr inte uttala mig särskilt jämföramde eftersom jag inte har insikt i lund, men det jag kan säga är att KTH har en väldigt rik sektionsverksamhet (jämfört med de andra universiteten i stockholm) så det finns ingen brist på saker att gå på eller emgagera sig i. Själva upplevelsen att bo nära skolan och omges av andra studenter 24/7 får du dock inte här.

Angående (ren) matematikmastern ska jag säga att det inte ska vara en lockande faktor alls eftersom den leder till arbetslöshet. Du ska endast välja den om du har en utomordentlig talang och kan gå en spikrak väg in i forskaryrket. Alla kurser i matematikmastern (som KTH ger tillsammans med SU) finns som fristående kurser via SU,Jag vet att lund innehåller lite mer matte än kth de tre första åren om det är nån kompensation. Jag skulle också säga att lunds är en aning svårare än i KTH också överlag.

Angående kontakter/rykte... Jag tror att KTH har ett aningen bättre rykte än LTH, men det starka varumärke du kommer ha med dig är ändå att du har läst teknisk fysik oavsett. 

Amgående kontakter: hur får man ens näringslivskontakter? Deltidsjobba/internships/studentevenemang, skriva till intressanta människor på linkedin, arbetsmarknadsmässa... Oavsett så vill jag poängtera är det inte en passiv process av att bo i en större-icke-studentstad som man får kontakter (inte som att bo på Wallstreet eller Silicon valley för att jaga jobb och råka möta arbetsgivare i mataffären). Det är väl egentligen bara den första av de tre sakerna som är lite lättare i Stockholm bara för att det är en större stad (än Malmö), men det beror helt på vad du vill jobba med. Om du verkligen är desperat kan du ju besöka andra skolors arbersmarknadsmässor haha! 

Jag skulle säga att det finns vissa småchefer/chefer som favoriserar baserat på universitet, men det måste ju inte vara geografiskt bundet för jag vet tex en speciell person där jag jobbade som höll på att favorisera folk från UU i ett företag i Stockholm som grundades av KTH forskare.

Apollo11 18
Postad: 20 aug 2023 12:11 Redigerad: 20 aug 2023 13:36

Tack för input. Du har nog rätt i att matteinriktningen är nischad och inte passar alla. Skulle du säga att teoretisk fysik som master också innebär en liknande situation som för matematikerna?

Jag är inte säker på vad jag vill hålla på med, men att forska och utveckla ny teknik inom näringslivet verkar intressant. Har alltid gillat matte, fysik och rymdteknik. En helt akademisk karriär kan jag också tänka mig. Varför valde du KTH? Tror du att Lund blir en bättre upplevelse om man inte bor i Stockholm sedan tidigare och inte är säker på var och vad man vill arbeta med?

JohanF 5659 – Moderator
Postad: 20 aug 2023 13:48 Redigerad: 20 aug 2023 13:52

Min erfarenhet av dem som läst teknisk fysik och jobbar i näringslivet (bla mig själv) ör att det är få som jobbar precis inom det ämnesområde man har tagit sin master inom. Efter ett par år inom arbetslivet så är den inriktning du pluggat ganska överspelad, om du väljer att fortsätta lära dig nya saker efter studietiden. Varför skulle en arbetsgivare bry sig om vad du har tragglat med under ett fåtal år på en teknisk högskola? Min erfarenhet är att arbetsgivare istället ser tekniska fysiker som personer som har stor kapacitet att snabbt sätta sig in i nya saker. En chef som värderar lärosäte snarare än din potential på arbetsplatsen inom ett par år, kommer knappast att bli en  bra chef eller arbetsplats du väljer att stanna hos. 

   

Apollo11 18
Postad: 20 aug 2023 16:39 Redigerad: 20 aug 2023 16:41

Gäller samma om man väljer att fortsätta på det akademiska spåret efter examen? Är det någon skillnad mellan LTH och KTH om man skulle söka sig till toppuniversitet utomlands? Var studerade du?

JohanF 5659 – Moderator
Postad: 20 aug 2023 17:18 Redigerad: 20 aug 2023 17:19

Chalmers, examen 1997. Jag vet inte hur det är med akademiska spåret eftersom det aldrig var aktuellt för mig. Jag kan tänka mig att det är lite mer "trångsynt" (Men att ranka kth och lth i någon slags kvalitetsordning låter för mig bara dumt)

Notera att min erfarenhet bara är anekdotisk, och jag tänker inte tala om vad du ska välja. Jag kan bara konstatera att "nepotism" sällan har varit ett vinnande koncept i en miljö där det råder fri konkurrens.

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 20 aug 2023 17:45 Redigerad: 20 aug 2023 17:46

Talar man om forskning så brukar man tala i termer av vilka fält som universiteten är bra på, eller har en tradition att vara bra på. Det kan också vara ett plus att din doktorandshandledare är känd inom fältet, både för att ärva hens kontakter till dig och för att det förbättrar din image. Forskarvärlden är liten inom ett givet fält, så vilket rykte universitetet i stort har där du doktorerade spelar mycket liten roll.

Eftersom du nämnde rymd så tror jag Lund är starkare på det medan KTH är starkare på partikelfysik. 

Apollo11 18
Postad: 20 aug 2023 17:57 Redigerad: 20 aug 2023 17:59

Då blir det nog LTH ändå med tanke på bostadssituationen och studentmiljön. Men är lite orolig att jag tackar nej till bättre karriärmöjligheter i Stockholm och utomlands. Skulle ha gissat på att LTH är bättre på partikelfysik (partikelaccelerator i Lund) och KTH bättre på rymd (masters inom rymd och rymdteknik)?

Apollo11 skrev:

Skulle du säga att teoretisk fysik som master också innebär en liknande situation som för matematikerna?

Vad tänker du/ni om detta?

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 20 aug 2023 18:35 Redigerad: 20 aug 2023 18:36

Eh... Ja, det där stämmer ju, jag är tyvärr inte superinsatt i rymdgrejer. Mitt minne kanske sviker.

Angpende din fråga så nej. På teoretisk fysik lär du dig att omsätta matematisk teori till modeller av verkligheten, det är kvalitativt en helt annan approach än ren matte även om båda ämnen är nära in the grand scheme of ämnen. I ren matte bygger du upp system av definitioner och satser som ska fungera med sig själv (vara konsekvent) och kunna vara vidare påbyggbart. Ur detta perspektiv/arbretssätt är det faktum att matte visat sig väldigt kraftfullt för att beskriva verkliga världen med bara en bra bieffekt. Nivån du går ut på genom att läsa master, eller 1000x extremare, forska, är långt över den allmänbildande nivån som en ingenjör förutsätts kunna, så du får effektivt med dig ingenting worth of hard skills. Soft skills är att du lär dig systematiskt och analytiskt tänkande (samt möjligen ytterligare bevis, utöver den du får för att du gått tekfys, på att du har förmågan gräva dig ner i saker ordentligt), men jag tycker att dessa soft skills i ett vakuum är ganska meningslösa. Om du inte väljer till det kommer du inte röra en dator ens en gång under två år (inte bokstavligt, men principiellt, du läser och pluggar ur böcker), hur ska du klara dig ute på marbetsmarknaden när allt kräver programmering? På teoretisk fysik ligger ju beräkningsfysik och olika simuleringmetoder alltid nära till hands, det blir en helt annan sak.

oggih Online 1375 – F.d. Moderator
Postad: 20 aug 2023 18:54

Med tanke på att LTH och KTH är mer eller mindre likvärdiga när det gäller utbildningens kvalitet så låter det väldigt vettigt att fokusera på saker runtomkring själva utbildningen, och bostadssituationen är helt klart en viktigt sådan punkt. Det kan vara väldigt tufft att behöva flytta runt på otrygga andrahandskontrakt under stora delar av studietiden, särskilt om man är ny i en stad, och kanske också behöva ta ett extrajobb för att få ekonomin att gå ihop, vilket i sin tur tar energin från studierna. Att det är lättare att få studentbostad i Lund och att prisläget är betydligt lägre där skulle jag personligen se som ett stort plus!

Men sen finns det så klart andra saker som också spelar roll, t.ex. närhet till familj, fritidsintressen och klimat (väldigt begränsade snöchanser i Lund). Utöver det är Stockholm och Lund (kombinerat med Malmö/Köpenhamn) dessutom väldigt olika städer sett till storlek och stämning.

Hondel 1388
Postad: 20 aug 2023 20:15
Apollo11 skrev:

Då blir det nog LTH ändå med tanke på bostadssituationen och studentmiljön. Men är lite orolig att jag tackar nej till bättre karriärmöjligheter i Stockholm och utomlands. Skulle ha gissat på att LTH är bättre på partikelfysik (partikelaccelerator i Lund) och KTH bättre på rymd (masters inom rymd och rymdteknik)?

Apollo11 skrev:

Skulle du säga att teoretisk fysik som master också innebär en liknande situation som för matematikerna?

Vad tänker du/ni om detta?

Du behöver inte oroa dig för att du har sämre karriärsmöjligheter i Stockholm. Du har alla möjligheter. Se till att fixa skolan och samtidigt ta möjligheter till att interagera med företag så kommer det gå finemang (och det är inte så att bara lokala företag kommer till arbetsmarknadsmässorna, du kommer att ha goda möjligheter att prata med Stockholmsföretag också, om du vill).

Angående matematikmastern är det ju såklart en grov överdrift att den skulle leda till arbetslöshet. Visst, det är väl inte speciellt många jobb utanför akademin där man får sitta och jobba med att bevisa satser inom representationsteori, så om det är ett krav har man nog ganska svårt att hitta ett passande jobb. Men du har ju läst tre år innan också där du fått med dig massa kunskaper som är eftertraktade på en arbetsmarknad. Om du dessutom läst en matematikinriktning med lite beräkningsinslag (typ optimering, statistik, PDEer, eller liknande) har du också goda möjligheter att jobba med sådant. 

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 21 aug 2023 14:26 Redigerad: 21 aug 2023 16:25

Jag ska förtydliga att jag själv funderade på den mastern, och tycker att ren matte är det vackraste ämne som finns, men för framtida studenter tycker jag att man ska vara ärlig och inte försköna verkligheten och göra dem en björntjänst pga det. Jag tycker det är ganska analogt till elitidrott; man kan rekommendera det till unga som visar väldig potential och väldigt intresse, men de aspirerandes propotion till utrymmet som faktiskt finns till att jobba med det är så liten att ribban behöver sättas ganska högt. Och idrott kan man ju alltid göra på fritiden.

Hondel skrev:

Angående matematikmastern är det ju såklart en grov överdrift att den skulle leda till arbetslöshet. Visst, det är väl inte speciellt många jobb utanför akademin där man får sitta och jobba med att bevisa satser inom representationsteori, så om det är ett krav har man nog ganska svårt att hitta ett passande jobb. Men du har ju läst tre år innan också där du fått med dig massa kunskaper som är eftertraktade på en arbetsmarknad.

Det här stämmer såklart, men håller det som motivering för ett masterval givet att det samtidigt gäller för bokstavligen alla andra? Jag lägger ner tesen att man blir arbetslös men jag kan väl säga att den är väldigt dålig jämfört med de andra, sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Om du dessutom läst en matematikinriktning med lite beräkningsinslag (typ optimering, statistik, PDEer, eller liknande) har du också goda möjligheter att jobba med sådant. 

I alla fall i KTH är det där en separat master som kallas för tillämpad matte. I KTHs ren matte master finns utrymme för profiliering mot analys och dynamiska system som tar en lite närmare ämnena du nämner.

Apollo11 18
Postad: 26 aug 2023 13:30 Redigerad: 26 aug 2023 13:42

Min känsla nu efter första veckan är att KTH kanske skulle passa mig bättre, men det kanske är för tidigt för att säga. Jag trivs inte så mycket med festande generellt, hoppar gärna över mycket av studentlivet, och utbildningen känns viktigast. Det är också min första gång i Lund, Stockholm känns mer hemma.

Tycker ni att jag borde stanna i Lund och hålla ut eller byta till Stockholm och bo lite knasigt i några månader? Det är mitt beslut men har ingen erfarenhet av universitet och att skaffa egen bostad etc.

Hondel 1388
Postad: 26 aug 2023 13:56

Jag får intrycket att du vill att vi ska säga att du ska byta? Så då är det kanske det du ska göra? Jag skulle inte gjort det, men jag är ju inte du 

Apollo11 18
Postad: 26 aug 2023 14:28 Redigerad: 26 aug 2023 14:30

Ja, det vill jag väl för att jag känner mer för KTH just nu. Men har ingen egen erfarenhet av något av universiteten eller att bo i städerna så vet inte om det bara är i mitt huvud. Studentlivet på KTH kanske passar mig bättre? För som jag förstår det är studentlivet och festerna nästan halva grejen med Lund som student och varför många föredrar LTH över KTH.

Teraeagle Online 21190 – Moderator
Postad: 26 aug 2023 22:26 Redigerad: 26 aug 2023 22:26

Visst, Lund är en stor studentstad och har ett bra ”studentliv”. Men tro inte att fester och liknande är unikt med Lund, utan det kommer du stöta på oavsett vilket universitet du väljer. Många ser det som halva grejen med att plugga på universitetet, men det betyder inte att du måste göra det. Jag var också totalt ointresserad av fester och studentliv och valde universitet utifrån vad som var praktiskt och vilka program som fanns att välja bland.

Precis som Hondel säger, det känns som att du vill att vi säger att du ska välja KTH. Jag har känt samma när jag sökt råd av andra, det är en knepig känsla...

Angående "studentliv" och att Lund är en "studentstad". Att en stad är en studentstad betyder mer än att det finns ett rikt studentliv. Det är en annan känsla tror jag och du får fråga dig själv om du hade gillat den. Jag tror att folk du möter är i genomsnitt mognare och mer självständiga då de flesta är som du själv; har flyttat dit för att plugga. Här i KTH skulle jag säga att på både teknisk fysik och bioteknik så bor kanske 20-30% hemma, och ytterligare kanske 60% som flyttat ut men var ursprungligen från Stockholm vilket jag tycker inte är en superstor förändring jämfört med att klara sig själv i en helt annan stad. 

Svara
Close