3 svar
35 visningar
zainab999 754
Postad: 20 feb 2023 19:47

krig

Är inte det så att de flesta konflikter som finns är mellan olika grupper i en stat än mellan stater? isafall varför?

Teraeagle 21199 – Moderator
Postad: 20 feb 2023 20:01 Redigerad: 20 feb 2023 20:11

Nja, det finns många exempel på stater som krigar mot varandra i modern tid.

Ryssland-Ukraina

Israel-Palestina

Ryssland-Georgien

USA-Irak

Irak-Kuwait

etc. Räknar man in proxykrig finns det många fler exempel, t.ex. inbördeskriget i Jemen som är ett proxykrig mellan Iran och Saudiarabien.

Men man skulle kunna argumentera för att krig mellan stater har blivit relativt sett mindre vanligt, till stor del tack vare demokratiseringen av Europa under andra halvan av 1900-talet. Det är ytterst sällsynt, om det ens någonsin har hänt, att två fullt demokratiska stater går i krig med varandra.

zainab999 754
Postad: 20 feb 2023 20:12

För att jag tänkte på det samuel Huntington sa att: Den viktigaste konfliktorsaken i framtiden är inte på grund av ideolig eller ekonomisk natur, utan de skillnader mellan människor d.v.s kultur och att nationalstaterna kommer förbli de mäktigaste aktörerna i världspoltiken. Han pratade om någon civilations kamp. 

Teraeagle 21199 – Moderator
Postad: 20 feb 2023 20:20

Personligen tror jag att man kommer kunna koppla många av framtidens konflikter till klimatförändringarna. Med dem kommer torka, översvämningar, misskördar o.s.v. att göra bra jordbruksmarker och områden som är mindre drabbade av klimatet mer eftertraktade. Detta kan både skapa konflikter direkt mellan stater om dessa områden, samt indirekta konflikter. Man kan t.ex. tänka sig större flyktingströmmar mot Europa som utnyttjas av länder som Turkiet och Ryssland för att så split mellan EU-länderna.

Med klimatförändringar kommer också att den gröna omställningen av transporter och industri att intensifieras. Vi kommer behöva enorma mängder naturresurser i framtiden, t.ex. koppar, kobolt och sällsynta jordartsmetaller.

Ytterligare en konsekvens, som kanske är den som har mest betydelse för oss, är att Nordostpassagen över Arktis blir isfri. Det öppnar både upp nya handelsvägar och blottlägger naturresurser, t.ex. olja. Det kan potentiellt bli fler konflikter i Arktis i framtiden.

Svara
Close