Krassens pH värde
Hej! Har en uppgift angående smörgåskrassens pH värde, och vid vilket värde den växter/trivs bäst vid. Experimenterade med pH 3, 5, 7, 9 och 11 (odlade på bomull). Resultaten blev att alla förutom pH 3 fick en ganska stor tillväxt, och pH 7 och 11 fick mest tillväxt. pH 3 hade dessutom möglat. Min fråga är nu vilket pH-värde smörgåskrassen generellt trivs bäst i och varför just pH 3 möglade. Finns det även en anledning till att pH 7 och 11 fick en ganska hög tillväxt medans pH 9 blev mycket mindre?
Hej och välkommen till Pluggakuten!
ummmmidk skrev:Hej! Har en uppgift angående smörgåskrassens pH värde, och vid vilket värde den växter/trivs bäst vid. Experimenterade med pH 3, 5, 7, 9 och 11 (odlade på bomull). Resultaten blev att alla förutom pH 3 fick en ganska stor tillväxt, och pH 7 och 11 fick mest tillväxt. pH 3 hade dessutom möglat. Min fråga är nu vilket pH-värde smörgåskrassen generellt trivs bäst i och varför just pH 3 möglade.
Mögelsporer, som skulle kunna få krassegroddarna att mögla, finns ju överallt. Vi kan nog anta att alla krassegroddar har fått mögelsporer på sig. Men att krassegroddarna endast möglade vid pH 3, låter som om den sura miljön skulle påverka groddarna på ett annat sätt (eller mer), än vid de övriga pH du testade vid.
Om du fundera över hur växter (och andra organismer) tål sura miljöer, kan det vara samma sak för krassen?
Finns det även en anledning till att pH 7 och 11 fick en ganska hög tillväxt medans pH 9 blev mycket mindre?
Det låter inte så rimligt att pH 9 växer sämre än pH 11. Alla celler har ett "favorit" pH, vid vilket de klarar sig som bäst. Och så gott som alla celler har en viss tolerans för ett lägre/högre pH. Våra celler är t.ex. väldigt kinkiga och vårt fysiologiska pH är ~7,4 och de flesta celler klarar bra av ett pH utanför sig mellan 7,35-7,45, så endast 0,1 pH enheter. (Inuti cellen varierar pH desto mer beroende vilken organellen är).
Krassecellerna inte har lyxen i att leva tillsammans med andra celler som gemensamt ser till att hålla ett stabilt pH, utan pH i deras omgivning varierar (beroende på jorden, växtligheten runt om m.m.), så de har behövt anpassa sig till att tåla en större variation i pH.
Och oftast finns det ett "favorit pH" och sedan en tolerans för pH-avvikelser upp/ner. Just därför är det underligt att dina groddar växte sämre vid pH 9 än vid pH 11. Vid pH 11 är det inte så många växter som lever över huvud taget.
Gjorde du flera tillväxtexperiment vid varje pH? T.ex. två eller tre? Jag misstänker att du hade ett prov per pH. Och den enklaste förklaringen är nog att ett misstag begåtts. Har du tid att testa en gång till kan du göra det, och då dubbelkolla att vätskorna med de olika pH, har det angivna pH. Samt att du tillsätter rätt lösning till rätt experiment och skriver vilket pH som är vilket.