kraftresultanten
Om vi tex har en graf i en vt-graf och vi kan se att hastigheten/accelrationen ökar och minskar flertalet gånger. Innebär detta då att kraften byter riktning? gör en uppgift och det står i facit att detta stämmer enligt newtons andra lag, men jag förstår VERKLIGEN inte varför. Kan någon förklara detta fenomen?
Här måste man kombinera många kunskaper som man förväntas ha lärt sig tidigare. Newtons 2:a lag, NII, ser ur så här:
Den säger att en kraft ger en acceleration och om massan är konstant så är det ett rätlinjigt samband. Nästa sak man behöver känna till är att acceleration är samma sak som hastighetsförändring. Om t.ex. en hastighet ökar väldigt snabbt så är accelerationen stor. Med hjälp av NII inser vi då att föremålet måste påverkas av en stor kraft (för att få ett stort a). Nästa sak som man behöver känna till är att hastighetsförändring är samma sak som lutningen på en vt-graf. D.v.s. accelerationen kan du se i en vt-graf genom att studera lutningen på olika ställen. Till slut måste man veta skillnaden mellan positiv och negativ lutning. Det pratade ni säkert mycket om i matten när ni studerade räta linjen.
Om vi nu antar att vi har bra koll på allt detta så kan vi analysera en vt-graf. Om en vt-graf har lutningen 3 i en punkt och -3 i en annan punkt så betyder det att hastigheten ökar i första punkten och att den minskar i andra. Genom att titta på NII så ser vi att även F kommer att få olika tecken när vi sätter in 3 och -3 som acceleration. D.v.s. kraften har bytt riktning.
Om vi tar ett exempel att du sitter i en bil. När den accelererar för att föraren trycker på gasen så påverkas bilen av en kraft framåt. Det är denna kraft som ökar bilens hastighet. Om föraren därefter bromsar så påverkas bilen av en kraft bakåt och saktar därför in. Kraften har bytt riktning och tecken. Hastigheten har gått från ökande till minskande. Om vägen var rak så var hastigheten hela tiden riktad åt samma håll, framåt. Accelerationen (och kraften) var först riktad framåt och sedan bakåt.
såå bra svar! tusen tack Peter, det blev mycket tydligare nu.