Kraftmoment: Stege mot vägg
En stege är L = 8,02 m lång. Stegen står lutad mot en vägg. Väggen är glatt (friktionsfri), men marken är sträv med den statiska friktionskoefficienten 0,3338. Räkna med tyngdaccelerationen g = 9,806 m/s².
Jag tänker mig att det finns en normalkraft från vägg i B, friktionskraft samt normalkraft i A och tyngdkraften i mitten.
Som jag har förstått ska man ställa upp jämnviktsvillkor men jag förstår inte hur man ska gå vidare med dom när man inte vet krafter eller någon massa.
Rita in krafterna i din figur. Varifrån de verkar och åt vilket håll de verkar. Om du inte vet hur stora de är så beteckna dem med lämpliga bokstäver. Posta figuren sedan.
Så tänker jag
JohanF skrev:Rita in krafterna i din figur. Varifrån de verkar och åt vilket håll de verkar. Om du inte vet hur stora de är så beteckna dem med lämpliga bokstäver. Posta figuren sedan.
- Visst kan du uttrycka med hjälp av och friktionskoefficienten?För att få bort en obekant.
- Sedan kan du summera krafterna i x- och y-led. Och sätta lika med noll. Då kommer du att se att ytterligare obekanta kommer att försvinna.
JohanF skrev:- Visst kan du uttrycka med hjälp av och friktionskoefficienten?För att få bort en obekant.
- Sedan kan du summera krafterna i x- och y-led. Och sätta lika med noll. Då kommer du att se att ytterligare obekanta kommer att försvinna.
Typ så?
Ja. Och eftersom stegen ska still så är kraftsumman noll i både x-led och y-led. Då kan du plötsligt uttrycka både med hjälp av , eller hur?
JohanF skrev:Ja. Och eftersom stegen ska still så är kraftsumman noll i både x-led och y-led. Då kan du plötsligt uttrycka både med hjälp av , eller hur?
Ja men jag förstår inte hur man kommer vidare från det, jag tänker en jämnviktsuppställning men då blir det fortfarande flera obekanta eftersom jag inte vet massan t.ex.
Du kommer att upptäcka. Du ska inte vara rädd att använda några obekanta under beräkningens gång, för ibland har man så tur att man kan förkorta bort massan på slutet...
Om du räknar en stund så kommer du se att du kan uttrycka alla dina obekanta variabler med hjälp av . När du till sist beräknar kring lämpligtvis axel vid stegens nedre ände, så kommer du att kunna förkorta bort även m.
Kan tipsa om att den givna längden och värdet på g inte kommer spela någon roll. Massan på stegen kommer inte heller göra det.
Försök först att hitta samband mellan de olika krafterna m.h.a kraftjämvikt. Om du gör detta kan du sedan ställa upp ekvation för momentjämvikten kring den övre punkten vid väggen och få fram vinkeln. m,g och l kommer dyka upp i båda led för momentlikheten och därmed förkortas bort.
Lös ut x utifrån detta för svaret! Nyttja trigonometriska identiteter för sin(x)-cos(x)=0
∑MA=0 : mg*(L/2)*sin(x)-NB*L*cos(x)=0