Kraftmoment
Har två olika situationer där avståndet från vridningspunkten betraktas på olika sätt. I situation 1 räknas ”kanten” av stenen som vridningspunkten och där är hela stenens ”bredd” avståndet till vridningspunkten. I situation 2 är det i stället avståndet till tyngdpunkten från vridningsmomentet. Hur ska man egentligen tänka? Är det från vridningspunkten till tyngdpunkten eller hela avståndet vikten tar när dess ”kant” är vridningspunkten?
naturare2 skrev:Har två olika situationer där avståndet från vridningspunkten betraktas på olika sätt. I situation 1 räknas ”kanten” av stenen som vridningspunkten och där är hela stenens ”bredd” avståndet till vridningspunkten. I situation 2 är det i stället avståndet till tyngdpunkten från vridningsmomentet. Hur ska man egentligen tänka? Är det från vridningspunkten till tyngdpunkten eller hela avståndet vikten tar när dess ”kant” är vridningspunkten?
I uppgift 143 har vi fått reda på att avståndet mellan punkten A ("handänden av spettet) och punkten O (där spettet är i kontakt med den lilla stenen) och från punkten O till punkten B (änden av spettet). Vi vet inget om storleken för den större stenen.
I fråga 113 handlar det om typ ett gungbräde, där vikten vrider motsols och linjalens tyngdpunkt vrider medurs.
Nu ser man inte hur långt spettet går under stenen men om den går hela vägen och det är 0,2 m borde vi väl ta 0,1 m som avståndet till vridpunkten då det är där tyngdpunkten verkar? (I situation 1) Uppgiften tar 0,2 m.