1 svar
76 visningar
birdbox21 311
Postad: 16 sep 2020 21:46

Kraftjämvikt och momentjämvikt

Skulle någon kunna förklara vad skillnaden är mellan dessa två? Jag vet att det finns några andra inlägg om just detta men jag tyckte inte att de förklarade bra. 

 

Det här är min förståelse, momentjämvikt uppkommer vid moturs och medurs, dvs vid när något ska vridas. Om krafterna är lika med noll så är det i momentjämvikt. Och kraftjämvikt tänker jag mig att är något relaterad till tyngdkraften och jämvikt. Exempelvis när en objekt står stilla och är enad med friktionskraften. Vid ett sådant fall så är objekten i kraftjämvikt om det inte finns något som knuffar på den. Men om man knuffar på det med en kraft som är större än fiktionskraften och objekten börjar röra på sig så är objekten inte längre i jämvikt. 

JoakimRL 136
Postad: 17 sep 2020 08:48

Tänk dig att du håller i en järnstång horisontellt på 50 cm. Du håller i den i mitten, dvs, i tyngdpunkten. Det blir då en kraftjämvikt eftersom stången står stilla. Håller du däremot i stången i dess ena ände, så blir det jobbigare. Anledningen till det är att du måste hålla emot med ett moment. Momentet är  stångens halva längd x dess massa x g. 

Svara
Close