Kraftig/mild oxidation
Vad är skillnaden mellan en mild och en kraftig oxidation av en alkohol?
En "mild" oxidation av en alkohol, syftar nog på att oxidationen endast sker i ett steg, till en aldehyd (primära alkoholer) eller en keton (sekundära alkoholer).
En primär alkohol kan oxideras ytterligare, från aldehyden till en karboxylsyra, vilket sker med ett starkare oxidationsmedel. Detta skulle då motsvara en "kraftigare oxidation".
Okej för i min bok står det först
Vilken ämnesklass bildas vid mild oxidation av en primär alkohol?
och sen
Vilken ämnesklass bildas vid kraftig oxidation av en primär alkohol?
Så jag fattar inte riktigt hur jag ska veta skillnaden
Det var i princip det jag beskrev i svaret.
Svaret på dina frågor får du om du tittar på vad som sker när en primär alkohol oxideras.
Det skulle också kunna vara så att man är ute efter svaret "koldioxid och vatten", de slutprodukter man får från fullständig oxidation av en alkohol. Men då borde man inte fråga efter en ämnesklass...
Teraeagle skrev:Det skulle också kunna vara så att man är ute efter svaret "koldioxid och vatten", de slutprodukter man får från fullständig oxidation av en alkohol. Men då borde man inte fråga efter en ämnesklass...
Men det borde väl kallas "förbränning" i så fall? Oxidation är det som sker, men direkt "mild" är inte förbränningsoxidationen.
Jag tänkte på den kraftiga oxidationen.