Krafter lutande plan
Hej
Detta är en lösning av en lärare från youtube:
Jag menar istället att och inte bara . Enligt newtons 1:a lag borde ju föremålet glida med konstant hastighet då, dvs. då tyngdkraftens x komposant är lika stor som friktionskraften. Är detta antagandet riktigt? Uppskattar verkligen ett svar - prov imon.
Mathkhin skrev:Hej
Detta är en lösning av en lärare från youtube:
Jag menar istället att kraften ska vara >=
Från början är boken i vila.
För att den ska börja glida så måste den få en acceleration, dvs påverkas av en resulterande kraft längs med planet. Om krafterna är i balans (dvs =) så är kraftresultanten lika med 0 och boken förblir i vila.
Ok! Då hänger jag nog med..Men inte helt..
I boken stötte jag på en annan liknande uppgift som löd:
För att undersöka hur stor friktionen är mellan Pers kläder och trä lägger sig Per på en 3,0 m lång planka och låter sin kompis Stefan lyfta i den ena änden av plankan. När stefan lyft sin ände så att den befinner sig 0,85m högre upp än den andra börjar per att glida. Per väger 72 kg.
Hur stor är friktionskraften som verkar på per?
Här löste jag uppgiften genom att först beräkna:
Genom komposant uppdelning av tyngdkraften fick jag sedan att:
Och detta är rätt enligt facit!
Vad är det som egentligen skiljer sig mellan dessa uppgifterna? Per glider ju när tyngkraftens x-komposant är lika stor som friktionskraften? :S Är helt lost. Tacksam för lite förtydligande.
Mathkhin skrev:Va menar du Yngve?
Jag råkade trycka iväg svaret innan jag skrivit klart. Har uppdaterat nu.
Det finns flera andra uppgifter i boken då föremålet glider då friktionskraften är lika stor som tyngdkraftens x-komposant på lutande plan :/ konstigt
Om föremålet redan är i rörelse krävs det bara att tyngdkraftens x-komposant är lika stor som friktionskraften för att föremålet skall fortsätta neråt med konstant hastighet. Då är accelerationen 0, men hastigheten är inte 0. För att börja röra sig krävs det att accelerationen är större ön 0.
Tack så mycket Smaragdalena! Äntligen förstår jag!
Tack till Yngve med!
Mathkhin skrev:Tack så mycket Smaragdalena! Äntligen förstår jag!
Tack till Yngve med!
F = m*a gäller här.
Om den resulterande kraften F är lika med 0 så är accelerationen a lika med 0. Det innebär stillastående eller likformig rörelse.
Omvänt, om accelerationen är skild från 0 så är den resulterande kraften skild från 0.