Krafter - komposantuppdelning
Hejsan! Jag fick i uppgift att rita krafterna som verkar på tyngden i bilden. Det jag fastnar för är komposantuppdelningen. Jag är dessutom osäker över hur jag tänker kring uppgiften - att A och B (snörena) är komposanterna till resultanten Fs som de tillsammans ersätter, och att den är lika stor som Fg. Tacksam för all hjälp jag kan få! (Fs är snörenas kraft)
Du behöver inte komposantuppdela.
Jaha, det räcker alltså med att rita en pil på varje snöre? & Gällande resonemanget, blir de två pilarna (krafterna) sammanlagt lika stora som Fg och hälften av "Fres" var och en för sig?
För de vertikala komposanterna, ja. Vi vet inte vinklarna så vi kan inte säga något om de horisontella komposanterna.
Okej! Nästa uppgift handlar om samma sak, och denna gången är en vinkel angiven. Jag förstår inte varför vi behövde komposantuppdela för att bestämma storleken på krafterna. Min hypotes är att komposanten Fgx anger storleken på Ffriktion i och med att de är lika stora (enligt N1 och N3), och därför så behövs den?
Vad fick du för storlekar på krafterna?
FN = 2.7118 N
Ffriktion = 1.1511 N
Fg= 2.946 N
Laguna skrev:För de vertikala komposanterna, ja. Vi vet inte vinklarna så vi kan inte säga något om de horisontella komposanterna.
Det är snörens riktningar i ritningen som ger vinklarna för konstruktionen.
Pieter Kuiper skrev:Laguna skrev:För de vertikala komposanterna, ja. Vi vet inte vinklarna så vi kan inte säga något om de horisontella komposanterna.
Det är snörens riktningar i ritningen som ger vinklarna för konstruktionen.
Naturligtvis, men vinklarna brukar vara utsatta om det är meningen att man ska använda dem.
Laguna skrev:Pieter Kuiper skrev:Laguna skrev:För de vertikala komposanterna, ja. Vi vet inte vinklarna så vi kan inte säga något om de horisontella komposanterna.
Det är snörens riktningar i ritningen som ger vinklarna för konstruktionen.
Naturligtvis, men vinklarna brukar vara utsatta om det är meningen att man ska använda dem.
Jag tror att det är meningen i den här uppgiften att man ska använda dem för en riktig skalenlig konstruktion.
Dr.scofield skrev:FN = 2.7118 N
Ffriktion = 1.1511 N
Fg= 2.946 N
Räknade du ut det utan att komposantuppdela?
Jo vi komposantuppdelade, uppgiften löstes i helklass. Jag förstår däremot inte varför.
Dr.scofield skrev:Jo vi komposantuppdelade, uppgiften löstes i helklass. Jag förstår däremot inte varför.
Kan du lösa det utan att komposantuppdela?
Tror inte det, eftersom komposanten Fgx ger oss storleken på Ffriktion i och med att de är lika stora, annars hade vi väl inte kunnat ta reda på den gissar jag. Om det stämmer, är detta komposantuppdelningens enda funktion i detta? Den gav oss vinklar som hjälp.
Dr.scofield skrev:Hejsan! Jag fick i uppgift att rita krafterna som verkar på tyngden i bilden. Det jag fastnar för är komposantuppdelningen. Jag är dessutom osäker över hur jag tänker kring uppgiften - att A och B (snörena) är komposanterna till resultanten Fs som de tillsammans ersätter, och att den är lika stor som Fg. Tacksam för all hjälp jag kan få! (Fs är snörenas kraft)
Man kan göra så här:Den röda pilen uppåt är lika stor som mg. Det är vektorsumman av spänningarna i snören. Man kan konstruera dessa genom att parallellförflytta riktningen av ett av båda snören (den streckade blå linjen).
Det är alltså inte att komposantuppdela, det var inte uppgiften.
Jaha okej! Alltså är det helt enkelt så att Fg= Fs enligt N3, där Fs är summan av de båda snörenas krafter? Då tror jag att min lärare i så fall delade upp Fs i x- och y-led för att få fram vektorsumman som är Fs(y).
Dr.scofield skrev:Jaha okej! Alltså är det helt enkelt så att Fg= Fs enligt N3, där Fs är summan av de båda snörenas krafter?
Nej. Newtons tredje lag säger bara att jorden kraft på kulan är lika stor som kulans kraft på jorden. (Men det är inte ovanligt att skolan lär ut fel där.)
Så även om det stämmer att Fg= Fs dvs att de är lika stora men mosatt riktade vilket gör att Fres = 0, är det inte N3 som är det bakomliggande resonemanget, utan N1? Gäller N3 BARA för jorden och ett visst objekt?
Dr.scofield skrev:
Gäller N3 BARA för jorden och ett visst objekt?
Nej, det gäller allmänt: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Newt.html#nt3
Om det gäller allmänt, borde det väl stämma in på detta? Att tyngdens kraft på snöret är lika stor som snörets kraft på tyngden?
Ja.
Men Fg är kraften mellan jorden och kulan. Resonemanget att den är lika stor som kraften mellan snöre och kulan beror på att den hänger stilla och N1 som du skrev.
Dr.scofield skreggv:Tror inte det, eftersom komposanten Fgx ger oss storleken på Ffriktion i och med att de är lika stora, annars hade vi väl inte kunnat ta reda på den gissar jag. Om det stämmer, är detta komposantuppdelningens enda funktion i detta? Den gav oss vinklar som hjälp.
Jag börjar hänga med! :D Om vi kikar på uppgift 2 undrar jag fortfarande vad som egentligen stämmer. Men som slutsats av uppgift 1 kan vi då säga att krafterna som snörena utsätter tyngden för, är tillsammans lika stora som Fs, som då blir vektorsumman av de båda, och som även är lika som som Fg enligt N1 då Fres = 0? (Låter lite tjatig när jag nu nämner detta för femte gången, men grunderna är viktiga!)