Kraft & rörelse uppgift
Hej
Jag har försökt lösa en uppgift (Kontroll 5) och svaret är: 15 kJ och 25 grader.
Fast jag förstår inte hur de i Exempel 4 får fram talen 5,5 och 2 (har mätt med linjal och s på Fig. 5 är 5,7 cm, är 0,5 cm, F är 1,15 cm samt är 1,1 cm) och hur de menar att jag ska använda vinkeln v (25 grader) för att få fram 15 kJ?
Lösningsförsök:
Jag tror att man har mätt med linjal i en figur (det står att man använt skalan 2N/cm i sin figur).
Man ritade pojkens dragkraft 12N som en 6cm lång pil i snörets riktning och mätte att kraftens komposant Fs i horisontalplanet blev 5.5cm i figuren.
Då blir Fs=5.5cm*2N/cm=11N. Därifrån kommer talen 5.5 och 2.
Du ska inte mäta sträckan s med linjal. Den vet du redan att den är 1400m. Och den har ingenting med vinkeln som snöret bildar med horisontalplanet att göra, eller hur?
v=cos(Fs/F) vilket du får i kraft-figuren du ritat.
Okej. Så när man ska rita F (12N) så behöver man vinkeln v för annars blir Fs fel?
När du ska räkna ut hur stort arbete som utförs så är det bara kraften i rörelsens riktning som räknas. Därför måste du räkna ut kraftkomposanten Fs i horisontalplanet på något sätt (dvs kraften i "s-riktningen"). Facit gjorde det genom att mäta längden på den i en figur, men man kan lika gärna mäta vinkeln och beräkna Fs's storlek med trigonometri (som den blåa textrutan tycker att man ska göra).
Så svaret på din fråga är JA, det enda som är viktigt är att kunna ta reda på Fs.
Okej. Fick fram 5,4 cm när jag använde vinkeln 25 grader. Ok. Fast med trigonometrin då, gör man en triangel och ritar 12 N som hypotenusa sen 1400 som närliggande till vinkeln 25 grader?
Manoel skrev:Okej. Fick fram 5,4 cm när jag använde vinkeln 25 grader. Ok. Fast med trigonometrin då, gör man en triangel och ritar 12 N som hypotenusa sen 1400 som närliggande till vinkeln 25 grader?
Nej. Du får inte blanda in sträckan pojken drar kälken.
Hypotenusan är 12N, ena kateten är Fs, mellanliggande vinkel är v.
Okej. Så Fs kan man räkna fram genom att köra cos 25 = Fs/12 Fs = 10,87 W = Fs s = 10,87 × 1400 = 15,218 × J.
Då har man fått fram Fs trigonometriskt och exaktare.
Nej, det blir ungefär lika inexakt i båda fallen eftersom du måste göra mätningar i figuren i båda fallen.
Hmm. Fast om man gör 1 mätning för vinkeln så borde det bli exaktare än 2 mätningar för både vinkeln och Fs?
Manoel skrev:Hmm. Fast om man gör 1 mätning för vinkeln så borde det bli exaktare än 2 mätningar för både vinkeln och Fs?
Jag skrev "ungefär". Hur exakt en mätning blir beror på vilka verktyg du har att mäta med.
(Du behöver inte mäta både vinkeln och . Antingen mäter du vinkeln i figuren och beräknar med , och angavs i uppgiften. Eller så ritar du in längden på med någon längdskala i figuren, och mäter med linjal.)
Men jag kan hålla med dig. Jag tror nog kanske också att det är lättare att mäta exaktare om man mäter vinkeln med gradskiva i uppgiftens figur. Men det spelar inte så stor roll, som du ser har facit avrundat till två värdesiffror eftersom mätetalen i uppgiften bara hade två värdesiffror.