1 svar
125 visningar
Gloson1 317
Postad: 10 feb 13:35

Kraft i snören/kablar/rep?

Hejsan. Jag vet att vi någon gång har gått igenom hur man beräknar kraften i ett snöre i min klass, men det var länge sedan och jag har tappat bort anteckningen om detta. Skulle någon sålunda vilja förklara hur detta är annorlunda, hur man bör lösa ett problem där man måste räkna på krafter i snören, och varför allt är som det är. Jag har en fråga att utgå ifrån: 

"De små vagnarna rullar mycket lätt på bordet. De väger 200 g vardera. En har ramlat över bordskanten": 

A) Med hur stor kraft måste man hålla i snöret för att hålla dem kvar?

B) Om man släpper taget, hur stor blir då kraften i snöret mellan vagnarna?

Peter 1023
Postad: 10 feb 14:31

Det är inte så annorlunda med snören. En skillnad är att de är mjuka och att de därför inte kan "förmedla" tryckkrafter. Dragkrafter är det vi normalt har snören till. Ett snöre, precis som allt annat, följer Newtons rörelselagar.

Om man drar i ena änden av ett snöre som sitter fast (snöret rör sig/accelererar inte) så kommer andra änden att dra lika mycket där den sitter fast, annars skulle snöret accelerera åt något håll. 

Om vi i fallet med vagnarna tittar på vagnen som har kört över kanten så påverkas den av 2 krafter. Det är dragkraften från snöret och gravitationen. Så länge man håller i snöret så rör sig/ accelererar vagnen inte. Därför måste de 2 krafterna vara lika stora. Eftersom snöret mellan vagnarna inte heller accelererar så måste det påverka den andra vagnen med samma kraft. Ett annat sätt att se det är som jag skrev ovan att ena änden påverkas av, säg F, då påverkar andra änden sin fästpunkt (=vagnen som är kvar på bordet) med F.

När man släpper snöret blir det krångligare för då börjar saker att röra på sig/accelerera. Det råder inte längre kraftjämvikt. Då behöver man räkna med Newtons andra lag: F=ma.

Svara
Close