5 svar
159 visningar
yasmine_12 behöver inte mer hjälp
yasmine_12 66
Postad: 14 dec 2023 18:28

Kovalenta bindningen

Hej! undrar vilka faktorer påverkar den kovalenta bidningens styrka? Hög elektrontäthet har jag för mig var en av de men jag fattar inte varför? Finns det flera? 

Skillnaden i elektronegativitet.

Och där tar min kunskap om detta slut.

yasmine_12 66
Postad: 14 dec 2023 21:32

jaha okej tack för hjälpen men elektrontäthet och elektronegativet hör de ihop?

3,14ngvinen_(rebus..) 1189
Postad: 14 dec 2023 22:57 Redigerad: 14 dec 2023 22:58

Hejsan!

Om jag inte minns/tänker fel handlar den kovalenta bindningens styrka om antalet delade elektroner/antalet elektronpar. En enkelbindning är svagare än en dubbelbindning/trippelbindning. 

Kanske är jag fel ute, men tänker att det enbart är detta som påverkar styrkan...

Skillnaden i elektronegativitet spelar ju dock såklart en stor roll när vi ska avgöra ifall det är en "vanlig" kovalent bindning eller en polär kovalent bindning. 

Elektronegativitet = en atoms förmåga att dra till sig elektroner (F har högst elektronegativitet) elektronegativiteten ökar då atomradien minskar och kärnladdningen blir större. 

Blir nu osäker på vad elektrontäthet innebär? - syftar du på tätheten mellan elektronskalen?

yasmine_12 66
Postad: 16 dec 2023 19:45

hej, vet inte heller vad elektrontäthet innebär men tror att det är antalet elektorner mellan elektronskalen på molekylens volym - om man kan säga så. Alltså ju större volym desto mindre elektrontäthet stämmer det? Känns som om det är helt fel

Teraeagle Online 21050 – Moderator
Postad: 16 dec 2023 21:18 Redigerad: 16 dec 2023 21:22

Styrkan beror på bindningsavståndet mellan atomerna samt bindningstalet, dvs om det är en enkel-, dubbel- eller trippelbindning (man kan även ha icke-heltal som bindningstal, dvs något mellan t.ex. en enkel- eller dubbelbindning).

Bindningsavståndet beror på atomernas storlek. Små atomer har lättare att komma nära varandra och skapa starkare bindningar. Kovalenta bindningar mellan väte och andra atomslag är t.ex. generellt väldigt starka eftersom väteatomen är så liten. Bindningsstyrkan avtar också nedåt i en grupp eftersom atomerna då blir större och får längre bindningsavstånd.

Små atomer med många valenselektroner är dock ett undantag från denna regel. T.ex. är O-O och F-F bindningarna mycket svagare än man kan förvänta sig. Det beror på att dessa atomer har relativt många elektroner sett till sin storlek, dvs hög "elektrontäthet". Man får alltså ganska koncentrerad negativ laddning runt dessa atomer. Om två atomer närmar sig varandra kommer alltså repulsionen mellan elektroner göra att de binder svagare än förväntat till varandra.

Svara
Close