Kovalenta bindningar!
Hejsan!
Har en kort fråga gällande kovalenta bindningar! Bindningen mellan de två väteatomerna i vätgas är ju starkare än bindningen mellan två kloratomer i klorgas, vilket (om jag har förstått det rätt!) beror på att kloratomen är större än väteatomen. Jag förstår dock inte riktigt hur det här hänger ihop. Har det att göra med att bindningsparet är närmare den positiva laddningen i atomkärnan? Eller har det med något annat att göra??
Det är svårt att förutspå bindningsstyrka. Kollar man t.ex. på halogenerna så är det klor som har starkast bindningar, men klor är varken störst eller minst hos halogenerna. Om atomerna är små och har många elektroner så blir repulsionen mellan atomerna större när de ingår bindning, dvs bindningen blir svagare. Därför har t.ex. fluor svagare bindningar än klor. Väte är en liten atom men har bara en elektron, så repulsionen mellana elektronerna blir inte så stor i det fallet.
I vår kemibok står det ”Cl-atomen är avsevärt större än H-atomen. Bindningen blir svagare därför att det bindande elektronparet befinner sig betydligt längre från kärnan i Cl2 molekylen än i H2 molekylen.” Så det är ingen generell regel när man jämför bindningsstyrka, utan det var bara så i det här fallet? :)
Det är lite av en läroboksförenkling. Klor har ju samtidigt 17 gånger fler protoner i sin kärna så attraktionen till elektronerna blir samtidigt mycket större än i väte. Hur vet man att denna effekt inte kompenserar för längre bindningsavstånd? Det vet man inte utan att göra experiment, eller slå upp tabellvärden över bindningsenergier (från tidigare experiment).
Okej, då förstår jag. Jag vet inte riktigt hur relaterad den här frågan är, men hur blir det med dubbel- och trippelbindningar? Alltså, varför är de egentligen starkare än enkelbindningar?
Det är fler elektroner som deltar i bindingen, dvs man får större elektrondensitet mellan atomerna vilket minskar repulsionen mellan atomkärnorna.