2 svar
2451 visningar
Hannathaking 3 – Fd. Medlem
Postad: 18 sep 2018 18:13

Kovalent- och jonbindningar

Hej! Jag undrar lite kring kovalent- och jonbindningar då jag till min skräck insåg under gårdagens prov att jag inte visste någonting om det. Jag har givetvis försökt googla men tycker det är svårt att hitta något lättförklarat svar.

Jag har läst på lite och förstått att kovalentbindning är där två eller fler atomer delar på sina valenselektroner för att uppnå ädelgasstruktur. Jonbindning däremot är mellan två (eller fler) olikladdade atomer som attraheras.

Så, mina frågor:

Inom jonföreningar är det den positiva jonen en metall och de negativa icke-metaller. Vad räknas halv-metall in som? 

Kan det endast vara en positiv (metall) medan det kan vara flera negativa joner (icke-metaller) i en jonförening? Eller kan det vara flera positiva?

Kan molekyler bestå av vad som helst, oavsett metall/halv-metall/icke-metall?

Om vi kollar på exempelvis NaCl, så är Na+ och Cl-. Men hur kommer det sig att de blivit joner från första början? Har det tagit emot jonen för att uppnå ädelgasstruktur och därefter attraherats?

Jag kommer säkert komma på fler frågor efterhand. Som ni märker saknar jag en del grundläggande kunskap i kemi tack vare min lärare i grundskolan.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 sep 2018 18:28

Halvmetaller behöver du knappast bekymra dig om på gymnasiet. Lär dig var i periodiska systemet man hittar metaller respektive icks-metaller.

Det finns enstaka "dubbelsalter" som består av mer än en sorts positiv jon och/eller mer än en sorts negativ jon, men som grundregel kan du hålla dig till att ett salt är uppbyggt av en sorts positiva joner och en sorts negativa joner.

En molekyl är ett ämne som består av två icke-metaller (i stort sett).

Använd periodiska systemet för att se vilka grundämnen som bildar positiva respektive negativa enatomiga joner. Lär dig några få övergångsmetall-joner utantill. Särskilt alkalimetallerna (grupp 1) och halogenerna (grupp 17) "vill" verkligen bli joner istället, så att de kan få ädelgasskal!

När jag har undervisat i kemi på gymnasiet har jag alltid utgått från att åtminstone någon elev i varje klass har noll kunskaper i kemi från grundskolan - det trodde jag att alla gymnasielärare gjorde.

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 18 sep 2018 18:35

Skillnaden mellan en kovalent bindning och en jonbindning är att elektroner helt och hållet har gått över från den ena till den andra atomen i jonbindningen. I den kovalenta bindningen delar atomerna elektroner med varandra (ett gammalt namn är elektronparbindning).

Halvmetaller kan bilda både salter och molekylföreningar. 

Att Na och Cl bildar joner beror på att Na har väldigt låg elektronegativitet medan Cl har väldigt hög elektronegativitet. Skillnaden i elektronegativitet styr vilken bindningstyp som bildas. Elektronegativa atomer vill väldigt gärna ta upp elektroner medan elektropositiva (dvs de med låg elektronegativitet) vill hellre avge elektroner.

Molekylföreningar består oftast av icke-metaller och/eller halvmetaller. Om en metall kombineras med en icke-metall fås nästan alltid ett salt (samma sak som jonförening).

Svara
Close