Korsningsschema
hej jag skulle vilja veta om jag har gjort rätt på den hör uppgiften och om någon kan förklara lite mer om hur kosrningsschema fungerar går i åk 9
Hej!
Det saknas lite information. Men, anlaget för att få fräknar betraktas som dominant (och motsvarar då F i din tabell). Och föräldrarnas genotyp ser inte vi, men den står kanske i boken.
Som du fyllt i tabellen så är pappan homozygot för det dominant anlaget (genotypen FF) och mamman homozygot för det recessiva anlaget (genotypen ff) - och det du fyll i tabellen med stämmer för denna kombination av genotyper.
Anlagen finns i kromosomerna, och vi har två kopior av nästan alla våra kromosomer (22 par, samt könskromosomer som kan vara antingen två XX för tjejer och YX för killar). Och en uppsättning kommer ifrån mamman (22 + X) och den andra hälften från pappan (22 + X eller Y).
I dessa kromosomer finns anlagen, och mamman/pappan har i detta fall två anlag var (en på vardera kromosom). Barnen får på så vis ett av anlagen från varje förälder. Och om ett av dessa anlag är dominant kommer barnet i detta fall kunna få fräknar. Det spelar ingen roll om barnet får ett dominant anlag eller två dominanta anlag (Ff eller FF), det blir fräknar oavsett. Den enda analgskombinationen som inte eliminera chansen för fräknar är om barnet fick genotypen (ff), men det går inte med föräldrarna i uppgiften.
(Det ser lite annorlunda ut med andra genotyper, t.ex. om pappan i detta fall hade Ff, eller om mamman hade Ff.)
Okej tack för hjälpen
Vet någon om två brunögda föräldrar kan få blåögda barn trots att brunt anlag är dominant och Isånafall varför ?
Och hur kan man se det isånafall i ett korsningschema ?
Ellen18 skrev:Vet någon om två brunögda föräldrar kan få blåögda barn trots att brunt anlag är dominant och Isånafall varför ?
Ärftligheten för ögonfärg är ganska komplex, då det är flera gener som är inblandade, men generellt sätt brukar man säga att anlaget för brun ögonfärg är dominant och blå ögonfärg är recessivt.
Och om bägge föräldrarna är heterozygota, d.v.s. har ett brunt dominant anlag (B) och ett recessivt blått (b) anlag var, så finns chansen att barnet får genotypen (bb) som då ger blå ögon.
Och visst kan man se det i ett korsningsschema - prova att rita upp ett så får du se.
okej tack för hjälpen