Korrrosion
I en vattenlösning kan järnatomer avge två elektroner som tillsammans med syre och vatten bildar hydroxidjoner. Dessa hydroxidjoner reagerar i sin tur med järnjonerna och bildar järnhydroxid (rost). Hydroxidjonerna och järnjonerna attraheras av varandra pga motsatt laddning, men vad är det som gör att Fe från första början avger elektroner. Är det pga att det finns en mottagare, i form av syre och vatten, som kan gynnas av ta upp dessa två elektroner?
Ja, det måste alltid finnas en mottagare.
(Järn kan oxiderar till Fe2+ och Fe3+. Fe 3+ har den orangebruna färgen som är så typiskt för rost.)
Så, man kan säga att alla dessa reaktioner sker under väldigt kort tid. Och eftersom det är mer energimässigt gynnsamt för Fe (eller snarare järnjonen) att binda till hydroxidjonerna än att vara en järnatom med 2 valenselektroner, kommer Fe reagera.
Ja, enkelt uttryckt kan man säger det.
(Järn är lite speciellt och där kan det vara mer komplicerat hur många elektroner den kan och vill avge. Hade det varit en metall från andra gruppen som magnesium så hade man absolut kunna säger ja.)
Tid spelar inte så stor roll. En enskilda reaktion av en Fe atom må vara snabbt, men det kan ta evigheter för saker att rosta beroende på omständigheter (värme, fukt, elektrolyt, oxidationsmedel).