3 svar
361 visningar
Tandtekniker behöver inte mer hjälp
Tandtekniker 4 – Fd. Medlem
Postad: 4 jan 2021 20:10 Redigerad: 4 jan 2021 20:33

Mekaniska egenskaper

Jag behöver hjälp med denna fråga, från en gammal tenta:

Vad innebär begreppet "korngränshärdning" i samband med metallers och legeringars mekaniska egenskaper?

Svarsalternativen är:
- Små korn ger hög duktilitet och låg draghållfasthet.
- Små korn ger låg duktilitet och låg draghållfasthet.
- Små korn ger sprödhet och hög draghållfasthet.

Min tanke är att eftersom metaller är duktila material, bör alternativ ''Små korn ger hög duktilitet och låg draghållfasthet'' vara det rätta svaret? Men å andra sidan ger små korn (fler korngränser) högre hållfasthet, är inte det samma som draghållfasthet?

SaintVenant 3938
Postad: 4 jan 2021 21:41 Redigerad: 4 jan 2021 21:51

Du har helt rätt i att små korn ökar hållfastheten. Tänk på att hög densitet av korngränser på en yta förhindrar dislokationsrörelser. Duktilitet är direkt relaterat till arean under dragprovskurvan eller med andra ord benägenheten för ett material att plastiskt deformeras. Plastisk deformation är dislokationsrörelser.

Slutsatsen bör vara?

Tandtekniker 4 – Fd. Medlem
Postad: 4 jan 2021 22:44

Tack för svaret! Om fler korngränser förhindrar dislokationsrörelser kan man direkt utesluta min första gissning. Materialet är alltså sprött/har låg duktilitet. Jag var lite förvirrad över orden ''draghållfasthet'' och ''hållfasthet'', men genom några google sökningar insåg jag att de egentligen betyder samma sak. Då bör slutsatsen vara att det sista alternativet stämmer, eftersom många små korn ger hög draghållfasthet?

SaintVenant 3938
Postad: 5 jan 2021 02:04

Japp!

Det finns också en gräns för när kornen blir väldigt små och andra deformationsmekanismer än dislokationsrörelser längs med glidplan dominerar. Då kan faktiskt duktiliteten plötsligt öka med minskad kornstorlek.

Svara
Close