11 svar
323 visningar
Jagfattarnada17 behöver inte mer hjälp
Jagfattarnada17 49
Postad: 7 jan 21:04

Kopplingsschema- Vad visar voltmetern?

Hej hej!

Vi fick i uppgift att ta reda på vad voltmetern skulle visa. Först tänkte jag att det borde vara 3 volt, eftersom batterierna är seriekopplade. När vi sedan testade kopplingen i verkligheten visade den 1,5 volt. Men om strömmen ”delar sig” precis innan den första glödlampan och voltmetern borde väl den första glödlampan också få 1,5 volt, och den andra glödlampan borde få 3 volt, eftersom strömmen enar sig efter glödlampan och voltmetern, vilket borde betyda att den andra lampan lyser starkare. Men det gjorde den inte. Jag förstår därför inte riktigt vad som hände, och varför det blev så. Skulle någon kunna förklara?😃

Jan Ragnar 1947
Postad: 7 jan 22:41

Den uppkoppling du har är en seriekoppling. De två batterierna ligger i serie och de två glödlamporna är kopplade i serie. Det är samma ström som går genom lamporna och batterierna.

Däremot, när man mäter spänningen med en voltmeter, så kopplar man in den parallellt över det objekt  man vill spänningsmäta.

Jagfattarnada17 49
Postad: 8 jan 15:40

Så första lampan får endast 1,5 V?

ThomasN 2173
Postad: 8 jan 16:26

Ja, det stämmer. Du får något i stil med detta:

Du har rätt i att det går en ström genom voltmetern också men den är så oerhört liten jämfört med strömmen genom lamporna så den kan bortse ifrån.
Punkten A är kopplad till ena batteriets pluspol och punkten B till det andra batteriets minuspol så mellan A och B är det också 3V. Om lamporna är likadana så fördelar sig de här 3V lika över lamporna.

Jagfattarnada17 49
Postad: 8 jan 17:46 Redigerad: 8 jan 18:04

Ja just det, lamporna delar upp spänningen mellan sig. Men voltmetern behöver alltså inte få 1,5 V för att kunna avgöra spänningen, utan den kn få en myxket mindre mängd?  

Jagfattarnada17 skrev:

Ja just det, lamporna delar upp spänningen mellan sig. Men voltmetern behöver alltså inte få 1,5 V för att kunna avgöra spänningen, utan den kn få en myxket mindre mängd?  

Jo, voltmetern känner av 1,5 V, det är strömmen som är väldigt liten. Voltmeterns resistans skall vara jättestor, så att nästan all ström gör genom lampan, inte genom voltmetern.

Jagfattarnada17 49
Postad: 8 jan 18:49

Så voltmetern får alltså en mindre mängd ampere i jämförelse med lampan? Men det är samma spänning? 

Jagfattarnada17 skrev:

Så voltmetern får alltså en mindre mängd ampere i jämförelse med lampan? Men det är samma spänning? 

Just det.

Jagfattarnada17 49
Postad: 10 jan 18:37

Kanske är en jättedum fråga, men borde inte spänningen bli mindre vid voltmetern, eftersom  det är en mindre mängd ampere? Allt det där hör väl samman, det är väl det som är Ohms lag???? Eller tar resistansen den höga resistansen ”ut” den låga amperen så det ändå blir samma spänning? Kanske jättedum fråga men aja! 

ThomasN 2173
Postad: 10 jan 20:23

Inga dumma frågor alls!

Det flyter samma ström genom båda lamporna. Strömmen genom voltmetern är helt försumbar här. Och ja, det handlar om Ohms lag: Spänningen=Strömmen*Resistansen. Samma ström, samma resistans ger samma spänning.

För att lättare förstå kan man tänka sig det här som en pump som pumpar vatten runt i en tjock vattenledning. Batteriet kan liknas vid en pump och lamporna med sina resistanser är ställen där vattenröret är mycket smalare så vattnet får ett "motstånd" där.
Trycket från pumpen kan liknas vid spänningen från batterierna (3V), vattenflödet liknas vid strömmen.

Jagfattarnada17 49
Postad: 10 jan 20:57

Men om den är helt försumbar, hur kan man då mäta spänningen??? För visst är den så liten eftersom det är stor resistans över voltmetern? Elle har jag läst fel någonstans? 

I en "ideal voltmeter" är resistansen oändligt stor, så det går ingen ström alls genom den. I en verklig votlmeter är resistansen jättestor, så det går nästan ingen ström genom den (så lite att det kan försummas). Spänningen över voltmetern är samma som spänningen över det som den är inkopplad över (riktigt hur det går till när voltmetern visar sitt värde vet jag inte).

Svara
Close