0 svar
82 visningar
Majskaka behöver inte mer hjälp
Majskaka 20
Postad: 24 okt 2023 12:47

Kopparatomer kan bli kopparjoner

Hej! Jag har lite problem med att förstå en laboration, där kopparatomer blir kopparjoner.

Laborationen består av två kopparstavar, som är kopplade till varsin pol på ett batteri. Den ena staven är alltså kopplad till pluspolen, och den andra staven är kopplad till minuspolen. Kopparstavarna förs sedan ner i en bägare med jonlösning i.

Efter ett tag så kommer det att bli blått vid kopparstaven kopplad till pluspolen, då det bildats kopparjoner där. Men jag förstår inte hur man kommer det?

 

Jag förstår att det vandrar elektroner från minuspolen till pluspolen, genom kretsen. Jonlösningen kan ju leda elektroner vilket gör att det blir en sluten krets. Längre än så har jag inte riktigt kommit.

 

Jag har förstått det såhär: Det går elektroner från minuspolen, till koppartaven kopplad till minuspolen. När den kopparatomen får elektroner, ger den ifrån sig sina egna elektrner som går ut i jonlösningen. Elektronerna vandrar genom jonlösningen till den kopparstav som är kopplad till pluspolen, där elektronerna till slut når pluspolen. Sedan antar jag att pluspolen också tar elektroner direkt från den kopparstav som är kopplad till pluspolen? Därför blir det joner, när vissa atomer får underskott på elektroner och därmed får positiv laddning.

 

Men jag vet att detta inte stämmer. När elektronerna lämnar kopparstaven kopplad till minuspolen, frigörs det elektroner (2 stycken). Men det ska även frigöras kopparjoner? Jag känner att jag har rört ihop allting och skulle uppskatta en detaljerad förklaring. Jag har frågat min lärare, AI, filmer, boken, förälder... HJÄLP!

OBS: Jag vet att kopparatomer kan bli kopparjoner, om man har kolstavar och kopparjonlösning istället. Den biten förstår jag. 

Svara
Close