koppar - atomer och joner
Hej! Nyligen utförde jag en laboration där man använde sig av två kopparplattor (som var putsade med sandpapper), natriumsulfatlösning, filterpapper och en spänningskub (5-10 V likspänning). Filterpappret veks två ggr och sedan fuktades det i natriumsulfatlösningen, filterpappret lades sedan mellan två kopparplattor (plattorna rörde alltså inte varandra) som var kopplade till en spänningskub, strömmen var påkopplad ett kort tag och efteråt fick jag ett resultat där filterpappret fick ett blått avtryck från kopparplattorna.
Jag antar att koppar(II)joner har bildats på filterpappret, men då förstår jag inte hur kopparet oxideras / med vad det oxideras och vad natriumsulfatet och strömmen bidrar med/hur allt samverkar.
Skulle någon kunna hjälpa mig att dra slutsatser?
Tacksam för all hjälp!
Råkade skriva fel, menade att jag antar att kopparsulfat har bildats på filterpappret, då avtrycket var blått!
Det sker en elektrolysprocess där kopparatomer avger elektroner som går ut till den yttre kretsen, medan kopparjonerna som bildas går ut i lösningen och färgar den blå. På den andra kopparplattan sker en reduktion där elektroner från yttre kretsen kommer in. Det som är lättast att reducera är vattenmolekylerna, då bildas det vätgas och hydroxidjoner.