1 svar
1495 visningar
Piranshahr behöver inte mer hjälp
Piranshahr 105 – Fd. Medlem
Postad: 28 feb 2019 18:43

Kontrollera mitt svar please

Hej 

Kan någon kontrollera mitt svar om det är rätt förklarat eller nej. Jag har i uppgift att förklara hur bryts ner kolhydrater, proteiner och fett. Jag tvivlar mycket med förklaringen om proteiner. 

 

Proteiner

Maten tuggas i munnen, där börjar en viss sönderdelning. Sedan förs den vidare ner till magsäcken. Där utsöndras enzymet pepseniogen och saltsyra från epitelceller. Saltsyran gör att magsaften blir sur och proteinet pepseniogent som påverkas av den sura miljön och omvandlas till enzymet pepsin. Enzymet pepsin bryter ner protein till polypeptider. När maten sedan går vidare till tunntarmen (tolvfingertarmen) tillkommer enzymer som kallas proteaser från bukspottkörteln. Dessa bryter ner polypeptiderna till små peptider. Därefter kommer enzymet dipepsidas som finns i tarmsaften som utsöndras i resten av tunntarmen och bryta ner de små peptider till enkla aminosyror.   

Fett

Fett tuggas naturligtvis också i munnen, men det sker inte så mycket mer med fettet förrän det har hamnat i tunntarmen (tolvfingertarmen). Enzymet lipas släpps ut från bukspottkörteln. I levern tillverkas galla som förvaras i gallblåsan. Gallan med gallsalter i skickas till tolvfingertarmen och de två tillsammans hjälper till med att bryta ner fettet till glycerol och fria fettsyror. Enzymet lipas jobbar bara med fett droppas ytan och bryter ner den och gallsalter binder ihop till kol-väte atomer i fetter och gör att fettet blir polär och löslig i vatten. Det kan vi säga att gallsalter fungerar på samma sätt som tvättmedel, dvs att de gör att fetterna finfördelat och lösas.

 

Kolhydrater

Kolhydrater är glykos som är monosackarid och det kan bränns direkt i cellandningen. Två andra exemplar på kolhydrater är rörsocker och laktos. De är disackarider. Det betyder att de byggs av två socker enheter och för att kunna förbränna de i cellandningen krävs att kippa upp de delarna. Ett annat kolhydrat är stärkelse som är polysackarid och består av många socker enheter. De socker enheterna måste klipps upp en efter en för att kunna använda i cellandningen. Cellulosa är en annan typ av kolhydrat som är polysackarid, men deras kemiska struktur är på ett sätt att vi människor kan inte bryta ner den, men den är fortfarande nyttig för kroppen särskild för tarmarna som kostfiber. Maten som har tuggats har blandats med saliv som innehåller enzymet amylas. Dvs att kolhydrats nedbrytningen startar från munnen med hjälp av amylas och fortsätter i magsäcken. Bukspottkörtel kan också utsöndra amylas så som vår spottkörtel i munnen gör. De sickar in amylas till tolvfingertarmen och de sista sockerarterna bryts ner till glykos.    

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 28 feb 2019 23:10

Skilj gärna på mekanisk och kemisk nedbrytning när du förklarar!

Svara
Close