10 svar
509 visningar
Berty von Fjerty behöver inte mer hjälp
Berty von Fjerty 86
Postad: 30 mar 2021 15:04

Kontinuitet i funktioner i fler variabler

Jag har i uppgift att visa att en viss funktion f(x,y) är kontinuerlig på sin definitionsmängd, men jag vet inte i vilken ände jag ska börja. Min första gissning är att det har med gränsvärden att göra, men jag förstår inte riktigt hur man kan undersöka ett gränsvärde av en hel mängd, än mindre bevisa att funktionen är kontinuerlig på hela mängden. Jag hittar inte material någonstans som förklarar mer ingående hur det fungerar. Finns det någon här som kan putta mig i rätt riktning?

 

Mvh

PATENTERAMERA 5984
Postad: 30 mar 2021 15:20 Redigerad: 30 mar 2021 15:21

Hur ser funktion och värdemängd ut?

Du kan använda gränsvärden.

En funktion f är kontinuerlig i en punkt (a, b) (som inte är en isolerad punkt) i definitionsmängden om limx, ya, bfx, y=fa, b. Om (a, b) är en isolerad punkt så är funktionen kontinuerlig i (a, b).

Funktionen är kontinuerlig om den är kontinuerlig i alla punkter i definitionsmängden.

Berty von Fjerty 86
Postad: 30 mar 2021 15:46

Ja det är just det som är problemet, "alla punkter i definitionsmängden". Min förståelse av "punkter" i definitionsmängden, är att det finns ett oändligt antal punkter. Om man tänker att en definitionsmängd är intervallet mellan två reella tal s och t, hur kan man veta att alla punkter i intervallet är kontinuerliga? Eller har jag missförstått något?

Laguna Online 30472
Postad: 30 mar 2021 15:49

Vilken är funktionen?

Berty von Fjerty 86
Postad: 30 mar 2021 15:54

z=f(x,y)=expx-1y+yx-11+x-yx+y

PATENTERAMERA 5984
Postad: 30 mar 2021 16:43

Det är nog enklare att utnyttja kända satser för kontinuerliga funktioner. Tex

Om g och h är kontinuerliga funktioner så är g + h en kontinuerlig funktion.

Om g och h är kontinuerliga funktioner så är gh en kontinuerlig funktion.

Om g och h är kontinuerliga funktioner så är g/h en kontinuerlig funktion.

Om g och h är kontinuerliga funktioner så är gh en kontinuerlig funktion.

π12, (x, y)  x är en kontinuerlig funktion.

π22, (x, y)  y är en kontinuerlig funktion.

PATENTERAMERA 5984
Postad: 30 mar 2021 20:24 Redigerad: 30 mar 2021 20:31

Ett exempel kanske klargör hur man kan resonera.

Om vi har funktionen w(x, y) = ex+y, som är definerad för hela 2.

Vi har då att w(x, y) = eπ1(x,  y)+π2(x,  y)=expπ1x, y+π2x, y.

Vi kan således skriva w som en sammansatt funktion

w = expπ1+π2.

Eftersom π1och π2 är kontinuerliga så är även funktionen π1+π2 en kontinuerlig funktion.

Eftersom exponentialfunktionen exp är kontinuerlig (vilket jag förutsätter som känt här) så är även w kontinuerlig eftersom den är sammansättningen av två kontinuerliga funktioner, exp och π1+π2.

Berty von Fjerty 86
Postad: 30 mar 2021 23:31

Eftersom exponentialfunktionen exp är kontinuerlig (vilket jag förutsätter som känt här) så är även w kontinuerlig eftersom den är sammansättningen av två kontinuerliga funktioner, exp och π1+π2.

Det är väl just den biten som ställer till det för mig. Jag har inte den blekaste aning om vad och i vilka sammanhang sådana saker är vedertagna. Det är en ny kurs. I uppgiften stod det explicit "visa att funktionen är kontinuerlig ... ", vilket jag förstod som att man ska göra det solklart för läsaren att funktionen är kontinuerlig utan att helt godtyckligt vara överens om att en elementär funktion A och en annan dito, B, är kontinuerliga, vilket medför att A + B = C också är det.

Följdfråga:

Om den kontinuerliga funktionen A är definierad på [a, c] och den kontinuerliga funktionen B är definierad på [b, d], och vi definierar sammansättningen av dessa som C. Vi antar också att a < b < c < d. Kommer definitionsmängden av C vara snittet av definitionsmängderna för A och B då, dvs [b, c]? 

Dvs C är definierad på [b, c] och kontinuerlig på det intervallet därför att A och B är det?

Har jag förstått det rätt? Är det här rätt metod att tackla problemet?

Smutsmunnen 1050
Postad: 31 mar 2021 12:33

Kontinuiteten hos de elementära funktionerna är garanterat något som finns bevisat i din bok. Det finns inget godtycke i att man överens om att de är kontinuerliga utan det är något som man är överens om därför att man bevisat det.

Om f(x) är definierad på A och g(x) på B så är g(f(x)) definierad för {x: xA f(x)B}.

PATENTERAMERA 5984
Postad: 1 apr 2021 15:25

Du får titta lite på föreläsningsanteckningar och vad som står i kurslitteraturen för att få en känsla för vilka satser som man får använda utan separat bevis.

Om vi tar de tre första satserna som jag nämnde så är de ju dirkekta tillämpningar av motsvarande satser för gränsvärden, som jag antar att man får använda utan separat bevis.

Att sammansättningen av två kontinuerliga funktioner är kontinuerlig borde rimligen bevisas någonstans i er kurslitteratur. Annars kan du säkert hitta flera olika bevis för detta på youtube. Det är väldigt lätt att bevisa om man definierar kontinuerliga funktioner baserat på öppna mängder, men jag vet inte om det är något som ni gått igenom i kursen.

Om en (envariabel) funktion är deriverbar i a så är den kontinuerlig i a.

limxaf(x)-f(a)=limxax-af(x)-f(a)x-a=limxax-a·limxaf(x)-f(a)x-a=0·f'(a)=0.

Du vet att xex är en deriverbar funktion.

Du vet även att xx är deriverbar överallt (i dess definitionsmängd) utom då x = 0. Så om du kan bevisa att denna funktion är kontinuerlig då x = 0 så är du klar. Finns även bevis för detta på youtube.

Att projektionerna π1 och π2 är kontinuerliga borde du kunna visa själv utifrån definitionen av kontinuitet.

Berty von Fjerty 86
Postad: 1 apr 2021 23:53

Tack för alla svar, hörrni! Att de elementära funktionerna är kontinuerliga verkar vara vedertaget i kursen, och därför inget jag behöver bevisa själv. 

Svara
Close