2 svar
375 visningar
HaCurry 235
Postad: 23 jun 2021 20:13

konstruktion av den reella tallinjen med dedekindsnitt

Jag försöker förstå mig på följande bevis (är det ett bevis när man konstruerar nåt eller kallar man det bara för en konstruktion 🤔)

 

Det jag inte fattar är påståendet att δ<γδ<α, jag förstår att om delta är en delmängd (proper subset) av gamma så existerar det ett element s.a elementet ligger i gamma men inte i delta men varför skulle detta implicera att delta är en delmängd av alfa? För om gamma utgör av unionen av alla αn så kan det väl vara så att det existerar ett element i delta som inte existerar i alfa? Hur fungerar logiken här?

 

All hjälp uppskattas!

SeriousCephalopod 2696
Postad: 24 jun 2021 00:15 Redigerad: 24 jun 2021 00:16

Kruxet kommer från diskussionen i Steg 2 och att konstruktionen ser till att R är 'totallt ordnad'. Ett cut δ\delta är antingen en delmängd till α\alpha eller så är α\alpha en delmängd till δ\delta. Det finns ingen annan möjlighet. Cuts kan inte överlappa partiellt. Den ena omsluter alltid den andra. Då α\alpha innehåller åtminstone ett element fler än δ\delta via val så följer direkt att δ<α\delta < \alpha

Implikationen är: sα:sδδ<α\exists s \in \alpha : s \not \in \delta \Rightarrow \delta < \alpha (via Step 2)

Detta är tänkt att konstruera (garantera) egenskapen att ett reella tal antingen är lika eller så är ett tal större än det andra. Detta är i kontrast med exempelvis komplexa tal där man inte kan säga att ett komplext tal är större än ett annat i 'total ordning'-mening.

Egenskap (II) ska egentligen försås mer visuellt som att att 'cutsen' är 'vänsterhalvor av en Q-tallinje' där skärningspunkten som delar upp Q-tallinjen representerar ett reellt tal. Eftersom 'vänsterhalvor' inte kan överlappa partiellt utan en vänsterhalva är alltid helt inom en annan 'vänsterhalva' så får vi (II)-egenskapen.

Tomten 1827
Postad: 27 jun 2021 09:13

En liten kommentar: Om målet enbart är att konstruera R  från Q, så kommer man betydligt mer intuitivt fram genom Cauchys fundamentalföljder. Man behöver då bara utgå från den vanliga topologin på Q och definiera R som slutna höljet av Q. Eftersom den vanliga topologin på Q har uppräknelig bas vid varje punkt behöver man inte ta till nät/filter utan det räcker att betrakta de konvergenta följderna i Q.

Med Dedekindsnitten kommer vi emellertid åt en del aspekter som annars verkar svåra.  T ex som ovan, axiomet om en minsta övre begränsning.

Svara
Close