Konstiga resultat vid laboration
Jag har en laboration där jag ska jämföra reaktionshastigheten hos brustabletter (natriumvätekarbonat främst) i vatten/kolsyrat vatten i olika temperaturer.
Jag fick resultaten:
Brustablett med vanligt, ljummet vatten: 1 minut och 25 sekunder,
Med kolsyrat vatten: 1:23 sekunder, alltså typ samma. (???)
I kokande vatten: 0:36 sekunder
En ytterligare tablett i det första glaset med ljummet vatten: 1:19
Förstår inte riktigt vissa resultat, tumregeln är väl att kolsyra gör reaktionen snabbare, men ändå är det ungefär samma tid som första glaset utan kolsyra (svårt att se exakt när allt är upplöst så det är i princip samma), DOCK är det kolsyrat vatten direkt från kylskåpet medan vattnet var ljummet från kranen. Gör det stor skillnad? Och just varför accelererar kolsyra reaktionen?
Andra resultatet är när jag stoppade i ytterligare en brustablett i det första glaset med ljummet vatten; varför gick den lika snabbt om inte snabbare? Hade jag för mycket vatten i glaset så att natriumvätekarbonatet var långt ifrån jämvikt och inte påverkades av första tabletten?
Om du ska jämföra med och utan kolsyra så måste du ha exakt lika mycket vatten av exakt samma temperatur i en exakt likadan behållare och utföra experimenten samtidigt i samma rum, annars spelar ju andra faktorer in.
Lite skumma resultat tänker jag. Jag tänker att upplösningen av brustabetten borde gå långsammare om det redan finns kolsyra i vattnet då kolsyrans löslighet i vatten är begränsad.
Dock spelar ju temperaturen roll för jämvikten av löst kolsyra i vatten.
Jag hade gjort om experimenten vid samma temperatur och volym vatten resp. kolsyrat vatten.
Viktigt också såklart att tabeltterna är likadana och inte trasiga.