Konstant acceleration
En lerduva skjuts rakt upp med en hastighet av 30 m/s2. När den faller ner på tillbakavägen vill vi träffa duvan på 7m höjd. När måste vi då avfyra skottet om det har en hastighet på 50m/s?
Uppgiften kommer från denna video: (170) Fysik 1 - Rörelse - Problemlösning del 1 - YouTube
Jag har kollat på första steget i hans lösning där han räknar ut tiden t det tar för lerduvan att färdas 7 meter över marken. Han använder sig då av sträckformeln s = s0 + v0t + at2 och ställer upp ekvationen:
0 + 30t + *-9,82 *t2 = 7.
Detta måste innebära två saker:
1) Att accelerationen räknas som konstant även fast den är -9,8m/s^2 uppåtvägen och på nedåtvägen är 9,82m/s^2. Detta känns något intuitivt då tyngdaccelerationen -9,8m/s^2 alltid är densamma, samt då jag vet att ett föremål som kastas rakt upp under ideala förhållanden (utan luftmotstånd osv) färdas en lika lång sträcka, under lika lång tid, på uppåt- och nedåvägen.
2) Att sträckformlerna vid konstant acceleration inte nödvänligtvis beskriver den tillryggalgda sträckan - vilket är det jag har lärt mig - utan förflyttningen. Ekvationen kommer ge två rötter: t1 = tiden det tar för föremålet att nå 7 meter på dess färd uppåt och t2 = tiden det tar föremålet att nå dess topphöjd och sedan falla ned till 7 meter över marken.
Stämmer dessa två slutsatser?
1. Accelerationen ÄR konstant och riktad neråt. Att hastigheten uppåt minskar betyder att vi har en acceleration neråt. När lerduveskytte har vänt neråt kommer hastigheten neråt att öka. Vi har även då en acceleration neråt.
2. Ja.
Bubo skrev:1. Accelerationen ÄR konstant och riktad neråt. Att hastigheten uppåt minskar betyder att vi har en acceleration neråt. När lerduveskytte har vänt neråt kommer hastigheten neråt att öka. Vi har även då en acceleration neråt.
2. Ja.
Okej, så i sträckformel 1, 2 och 3/den tidlösa sträckformeln är s = förflyttningen? Hur är det med sträckformeln för konstant hastighet? Är det också förflyttningen då?