1 svar
3870 visningar
Slinken 32
Postad: 13 mar 2018 13:45 Redigerad: 13 mar 2018 13:51

Konjunktur och Inflation

Hej!

 

Jag har prov i samhällsekonomi på fredag och stressar över några saker jag bara inte kan förstå mig på. 

Det första som jag tycker är lite krångligt är skillnaden mellan konjunkturer och inflation. Som jag har förstått det så ska det finnas något samband mellan de två? Jag vet att pengar förlorar sitt värde under inflation men det är typ det :p

Andra frågan jag har är vilka som vinner på hög- respektive låginflation.

Tacksam för svar!

 

foppa 280 – Fd. Medlem
Postad: 13 mar 2018 22:30

Som det mesta i nationalekonomi/samhällsekonomi så finns det ett samband mellan konjunktur och inflation som du säger, men det är inte ett särskilt tajt samband. Ett tips om du ska reda ut tankarna är att tänka på dem separat och vänja dig vid vad de betyder, och sedan börja nosa på hur de kan tänkas hänga ihop (eller kanske "reagera på varandra").

Konjunktur har att göra med hur det ekonomiska maskineriet ("ekonomin") snurrar på. Högkonjunktur är när det snurrar på bra - happy times. Lågkonjunktur är när ekonomin är i en svacka - depptider. Konjunktur är knepigt att mäta, men BNP (bruttonationalprodukten) är ett rimligt sätt att sätta en siffra på ekonomin. Är det högkonjunktur köps och säljs det nog en massa varor och tjänster, och då är BNP-siffran hög. Tvärtom gäller i lågkonjunktur.

Inflation är helt enkelt att pengar förlorar sitt värde med någon viss takt. Det är samma sak som att säga att saker blir dyrare med någon viss takt. Man kan säga "inflation på 1%", vilket då betyder att något som kostade 100 kr kostar 101 kr ett år senare. Motsatsen är deflation, och då går priserna ned istället. Det vill man inte ha, för då skulle alla sitta och tjuvhålla på sina pengar i väntan på att de blir värda mer. Det som kostade 100 kr kostar då kanske bara 98 kr efter ett år, så då väntar folk med att spendera sina pengar.

Exemplet med deflation, där folk sitter och håller på sina pengar, leder oss in på kopplingen till konjunktur. Om alla sitter och håller på sina pengar skulle det inte köpas och säljas särskilt många varor och tjänster, och det ekonomiska maskineriet skulle sakta in. Är det inflation bör man inte sitta och hålla på pengarna, eftersom de minskar i värde. Det som händer då är att folk investerar sina pengar för att få en avkastning (värdeökning) som överstiger inflationen. Det är bra för ekonomin i stort, eftersom människor med nya smarta idéer då kan få låna pengar av investerarna för att göra verklighet av sina idéer. Förhoppningsvis leder idéerna till nya framgångsrika företag som betalar tillbaka pengar till investerarna, anställer folk, betalar skatt, och annat som gynnar ekonomin och samhället.

Hinner inte ge mig på hög/låg-inflationsdelen nu, men hoppas det gav lite input till begreppen. Som sagt, börja med dem var för sig och börja sedan nosa på sambandet =)

Svara
Close