Kondensatorer: är det någon fysisk utmaning att hålla ihop plattorna som utgör kondensatorerna?
Hej, se videon https://www.youtube.com/watch?v=X4EUwTwZ110&t=124s vid 5:50. Exploderar kondensatorn för att den repulsiva kraften mellan plattorna är för stor?
Eller värmeutveckling eller nåt?
Om den elektriska fältstyrkan blir för stor för ett visst isolationsmedium så slutar det isolera och det blir överslag. Ju högre spänningen är desto högre är elektriska fältstyrkan, men det finns även fler saker som påverkar hur stort det elektriska fältet är. Det blir iaf typ kortslutning och urladdning mellan plattorna om spänningen är för hög. Det gäller för alla dielektrika, inklusive vad man har mellan plattorna i kondensatorer. När det blir överslag bildas nog gas som får kondensatorn att explodera. Jag tror att fårorna på toppen av många kondensatorer är till för att de ska gå sönder där innan väldigt högt tryck byggts upp.
I filmen verkar det vara en elektrolytkondensator, de är polariserade, så man kan bara ha likspänning med rätt polaritet om man ska använda dem. Om den röda krokodilklämman har högre potential än den svarta eller att de har växelspänning, så hade inte kondensatorn i videon riktigt bra förutsättningar för ett långt liv. För den negativa sidan på kondensatorn ser ut att vara kopplad till den röda krokodilklämman. Vad som gör dem polariserade och att de ofta har låg högsta spänning som man får använda dem vid vet jag inte.
När det blir överslag bildas nog gas som får kondensatorn att explodera.
Ojdå! Jag förstår
Tack för ditt svar!